Artykuł sponsorowany

Jak rozpoznać wędlinę dobrej jakości?

Jak rozpoznać wędlinę dobrej jakości?

Każdemu z nas zależy na zakupie świeżych, zdrowych i pełnowartościowych produktów spożywczych. O ile w miarę trafnie potrafimy rozpoznać jakość warzyw, owoców czy pieczywa, to z wędlinami i przetworami mięsnymi mamy już spory problem. Większość szynek i kiełbas wygląda podobnie, a ciężko sobie wyobrazić, by każdy klient mógł powąchać wybrany towar przed udaniem się do kasy. Jak zatem rozpoznać dobrą wędlinę spośród wyrobów wędlinopodobnych?

Po pierwsze – ocena wizualna

Kolor różowy i czerwono-różowy nieodzownie kojarzy nam się ze świeżym mięsem. Idąc do sklepu, szukamy więc wędlin, które tak właśnie wyglądają. Problem w tym, że wspomniana wyżej barwa wcale nie świadczy o dobrej jakości. Wręcz przeciwnie – zwykle uzyskuje się ją poprzez dodatek azotynu potasu, który w połączeniu z kwasem żołądkowym, tworzy rakotwórcze nitrozoaminy. Powinniśmy również omijać szerokim łukiem wędliny, które mienią się za ladą niczym tęcza. To oznaka, że wyrób pełen jest szkodliwych dla zdrowia wypełniaczy. Jak informuje specjalista z Zakładu Wędliniarskiego Tołłoczko – unikajmy też wędlin z widocznymi dziurkami. To ślad po ostrzykiwaniu ich solanką. Nieuczciwi producenci zwiększają w ten sposób objętość masy mięsnej.

Po drugie – zwróć uwagę na skład

Im dłuższy skład ma wybrana przez nas wędlina, tym większa pewność, że nie jest to zdrowy produkt. Wyroby wędliniarskie wysokiej klasy składają się tylko i wyłącznie z mięsa, dodatku tłuszczu, przypraw i soli. Nie wkładajmy do koszyka przetworów mięsnych, które zawierają w swoim składzie MOM (mięso oddzielone mechanicznie), dużą ilość białka sojowego, barwników i polepszaczy smaku. Zwróćmy też uwagę na cenę. Smaczna i zdrowa wędlina nie może kosztować kilka lub kilkanaście złotych za kilogram. Zwykle przyjedzie nam zapłacić za nią w granicach 35-45zł/kg. Lepiej kupić parę plasterków droższej szynki, niż zaserwować rodzinie mielonkę pełną mięsnych odpadków i chemii.

Po trzecie – kupuj u sprawdzonych producentów

Na rynku wciąż istnieją producenci, którzy oferują swoim klientom wyroby wędliniarskie stworzone na bazie naturalnych receptur. Nie każda firma nastawiona jest tylko i wyłącznie na zysk. Na wędlinę gorszej jakości szybciej trafimy w markecie niż u osiedlowego rzeźnika, choć nie jest to regułą. Dlatego też warto zapoznać się z ofertą sklepów internetowych, gdzie można kupić smaczne i wartościowe przetwory mięsne bezpośrednio od ich wytwórcy. Skracając do minimum łańcuch dostaw, zyskamy większą pewność, że kupione przez nas wędliny, spełnią wszystkie nasze oczekiwania. Firma Tołłoczko prowadzi sklep internetowy na stronie www.tolloczko.com.pl

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz