Jak przyrządzić bakłażana?
Oberżyna czy też bakłażan to warzywo pochodzące z Indii. Chętnie wykorzystuje się je w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Bakłażan cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce, gdzie pod koniec czerwca na straganach pojawiają się jego pierwsze polskie odmiany. Jak je przyrządzić? Zobacz nasze porady i poznaj pyszne przepisy na dania z bakłażanem.
Jak przygotować bakłażana?
Bakłażan, chociaż bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce nie pojawia się na stołach zbyt często. Przygotowujesz go po raz pierwszy? Pamiętaj o kilku kwestiach.
Bakłażany nie mają charakterystycznego smaku. Dlatego warto je łączyć z innymi warzywami - np. cukinią czy papryką, a także z mięsem i sosami.
Bardzo smaczne są bakłażany panierowane. Można je także piec lub nadziewać - np. kaszą. Z gotowanych bakłażanów można zrobić pyszne pasty i dipy, popularne w kuchni arabskiej. Bakłażan to również składnik tradycyjnej greckiej musaki.
Smażąc bakłażana, należy pamiętać, że "pije" on bardzo dużo tłuszczu i może być gorzki. Dlatego wcześniej warto pokrojone plastry obficie posypać solą i odstawić na 30 minut, następnie zmyć pod zimną wodą, osuszyć i dopiero położyć na patelnię. Po usmażeniu warto przełożyć warzywa na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Grillując bakłażana, należy posmarować plastry z dwóch stron oliwą. To samo warto zrobić z wydrążonymi połówkami bakłażana przed zapieczeniem ich w piekarniku.
Krążki z bakłażana w parmezanie - pyszna przekąska do sałatki
Przygotuj:
- 1 bakłażana,
- 1 łyżkę sezamu,
- 50 g bułki tartej,
- 30 g parmezanu,
- 2 łyżki mąki,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżkę siemienia lnianego,
- sól,
- olej do smażenia.
Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra, oprósz solą. Odstaw na 30 minut, by bakłażan puścił sok.
W tym czasie w miseczce połącz siemię lniane, sezam, bułkę tartą i starty parmezan. W drugiej misce roztrzep mąkę z mlekiem.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym, maczaj w mleku z mąką, a następnie obtaczaj w panierce i smaż z dwóch stron.
Gotowe krążki przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sałatką z pomarańczą i pestkami słonecznika.
Caponata - sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów
Przygotuj:
- 2 bakłażany,
- pół cebuli,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszkę krojonych,
- pół łyżki kaparów,
- 10 zielonych oliwek,
- 1 łyżkę cukru,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- oliwę,
- bazylię,
- pieprz i sól.
Bakłażan faszerowany pęczakiem - idealny na letni obiad
- 1 bakłażana,
- 1 ząbek czosnku,
- świeżą kolendrę,
- 1 pomidor,
- 1/4 szklanki kaszy pęczak,
- 2 łyżki oliwy,
- kawałek papryczki chili,
- 1 łyżeczkę mielonej kolendry,
- 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczyptę ostrej papryki,
- sól, pieprz.