Jak przyrządzić bakłażana?

Jak przyrządzić bakłażana?

Oberżyna czy też bakłażan to warzywo pochodzące z Indii. Chętnie wykorzystuje się je w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Bakłażan cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce, gdzie pod koniec czerwca na straganach pojawiają się jego pierwsze polskie odmiany. Jak je przyrządzić? Zobacz nasze porady i poznaj pyszne przepisy na dania z bakłażanem.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan, chociaż bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce nie pojawia się na stołach zbyt często. Przygotowujesz go po raz pierwszy? Pamiętaj o kilku kwestiach.

Bakłażany nie mają charakterystycznego smaku. Dlatego warto je łączyć z innymi warzywami - np. cukinią czy papryką, a także z mięsem i sosami. 

Bardzo smaczne są bakłażany panierowane. Można je także piec lub nadziewać - np. kaszą. Z gotowanych bakłażanów można zrobić pyszne pasty i dipy, popularne w kuchni arabskiej. Bakłażan to również składnik tradycyjnej greckiej musaki.

Smażąc bakłażana, należy pamiętać, że "pije" on bardzo dużo tłuszczu i może być gorzki. Dlatego wcześniej warto pokrojone plastry obficie posypać solą i odstawić na 30 minut, następnie zmyć pod zimną wodą, osuszyć i dopiero położyć na patelnię. Po usmażeniu warto przełożyć warzywa na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Grillując bakłażana, należy posmarować plastry z dwóch stron oliwą. To samo warto zrobić z wydrążonymi połówkami bakłażana przed zapieczeniem ich w piekarniku.

bakłażan w parmezanie

Krążki z bakłażana w parmezanie - pyszna przekąska do sałatki

Przygotuj:

  • 1 bakłażana,
  • 1 łyżkę sezamu,
  • 50 g bułki tartej,
  • 30 g parmezanu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżkę siemienia lnianego,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra, oprósz solą. Odstaw na 30 minut, by bakłażan puścił sok.

W tym czasie w miseczce połącz siemię lniane, sezam, bułkę tartą i starty parmezan. W drugiej misce roztrzep mąkę z mlekiem.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym, maczaj w mleku z mąką, a następnie obtaczaj w panierce i smaż z dwóch stron.

Gotowe krążki przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sałatką z pomarańczą i pestkami słonecznika.

Caponata - sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów

Przygotuj:

  • 2 bakłażany,
  • pół cebuli,
  • 2 łodyżki selera naciowego,
  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszkę krojonych,
  • pół łyżki kaparów,
  • 10 zielonych oliwek,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • oliwę,
  • bazylię,
  • pieprz i sól.
Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1,5 cm i z dwóch stron oprósz solą. Odłóż na 20-30 minut.

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Selera pokrój na plasterki. Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 

Plastry bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.

Rozgrzej dużą patelnię. Wlej 3 łyżki oliwy i smaż bakłażana ok. 10 minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Zdejmij go z patelni i odłóż na talerz.

Na tę samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij przez ok. 7 minut. Dodaj selera i smaż jeszcze 5 minut, aż zmięknie.

Wlej ocet i gotuj ok. 2 minuty, aż większość płynu wyparuje. Dodaj cukier, pomidory i świeżo zmielony pieprz. Gotuj ok. 10 minut pod przykryciem (jeśli wykorzystałeś świeże pomidory - bez przykrycia).

Dodaj odcedzone kapary i oliwki, wymieszaj. Na koniec połącz z bakłażanem. Posyp bazylią. Podawaj ciepłe lub ostudzone.

Bakłażan faszerowany pęczakiem - idealny na letni obiad

Przygotuj:
  • 1 bakłażana,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeżą kolendrę,
  • 1 pomidor,
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kawałek papryczki chili,
  • 1 łyżeczkę mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczyptę ostrej papryki,
  • sól, pieprz.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, miąższ ponacinaj w kratę na głębokość ok. 1 cm, zachowując pół cm brzegów. Natrzyj warzywo czosnkiem, przyprawami i 1 łyżką oliwy.

Połówki bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piecz ok. 30 minut.

Ugotuj pęczak, aż do wchłonięcia całej wody. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z podpieczonego bakłażana.

Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, chili i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pomidora, wymieszaj i smaż jeszcze pół minuty.

Farsz włóż w wydrążone połówki bakłażana i zapiekaj 30 minut. Gotowe warzywa posyp kolendrą. 
Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży