Artykuł sponsorowany

Jak parzyć herbatę sypaną?

Jak parzyć herbatę sypaną?

Aby wydobyć z herbaty pełny smak i aromat należy wiedzieć, w jaki sposób ją parzyć. Nie wystarczy jedynie zalać herbaty sypanej wrzątkiem. Znaczenie ma temperatura wody, ale również czas parzenia. Konieczne jest więc użycie filtrów, które pozwolą na wydobycie suszu z filiżanki w odpowiednim momencie. Jak parzyć herbatę sypaną? Postanowiliśmy spytać ekspertów!

 

Na początku warto dodać, że przygotowanie idealnej filiżanki herbaty różni się w zależności od rodzaju herbaty, którą zamierzamy przygotować. Wszystkie łączy jedno: potrzebna będzie świeża woda, filtr, filiżanka i oczywiście wybrana przez nas herbata.

 

Intensywny smak czarnej herbaty

Czarna herbata jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów – nic więc dziwnego, że to na niej w pierwszej kolejności się skupimy. Jej intensywny smak i kolor od miedzianego aż po czarny przyciąga wyjątkowym, mocniejszym niż w przypadku herbaty zielonej smakiem. Ze względu na obecność polifenoli o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych oraz teiny o właściwościach pobudzających czarna herbata jest idealnym sprzymierzeńcem dobrego zdrowia i samopoczucia.

Jak parzyć czarną herbatę? 1 gram herbaty zalewamy 100 mililitrami wody, a następnie parzymy przez 3-5 minut. Woda powinna mieć temperaturę 95-100°C. Nic nie stoi na przeszkodzie, by czarną herbatę wzbogacić plasterkiem cytryny lub odrobiną miodu.

 

Orzeźwiająca herbata zielona

Zielona herbata poddawana jest minimalnej obróbce. Z tego względu zachowuje maksymalną ilość naturalnych wartości – mówi specjalista z Julius Meinl, firmy oferującej herbaty premium dla klientów indywidualnych oraz segmentu HoReCa – Charakteryzuje się kolorem w odcieniach intensywnej zieleni oraz orzeźwiającym smakiem. Herbata zielona pochodzi z Chin i to głównie w Azji jest najpopularniejsza. Jednak coraz częściej sięgają po nią również mieszkańcy innych regionów. Wpływ z pewnością mają liczne właściwości zdrowotne: zielona herbata wspomaga odchudzanie, działa przeciwzapalnie, ma właściwości antyoksydacyjne, a także witaminy i minerały, m.in. wapń, potas, miedź, fluor, mangan.


Idealny napar z zielonej herbaty wymaga wody o temperaturze 75-85°C oraz parzenia przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku herbaty czarnej wystarczy 1 g herbaty na 100 ml wody. Herbatę zieloną można parzyć wielokrotnie, jednak nie należy przechowywać wilgotnych liści dłużej niż przez 12 godzin – po tym czasie mogą rozwinąć się na nich pleśnie. Do herbaty zielonej nie powinno dodawać się cytryny – w kwaśnym środowisku do naparu przedostaje się glin znajdujący w liściach.

 

Oolong – tradycyjna chińska herbata

Proces powstawania herbaty oolong jest nieco inny, niż w przypadku herbaty czarnej i zielonej. Proces fermentacji zostaje bowiem przerwany w odpowiednim momencie, dzięki czemu uzyskuje się herbatę o niezwykłych właściwościach. Oolong podobnie jak herbata zielona działa antyoksydacyjne, neutralizując wolne rodniki. Zawiera również witaminy A, B, C, E i K, a także minerały: potas, mangan, wapń, kwas foliowy i niacyny. Ze względu na różny stopień utlenienia wśród herbat oolong można znaleźć całą gamę smaków i aromatów!

Instrukcja parzenia? 1 g herbaty zalewamy 100 ml wody o temperaturze 75-80°C i parzymy przez 3-4 minuty.

 

Smak owoców zamknięty w herbacie

Herbata owocowa to bogactwo smaków suszonych kawałków owoców, kolorowych płatków kwiatów i ziół. Choć nie znajdziemy tu tradycyjnych liści herbaty warto pić napary owocowe na zdrowie. W zależności od rodzaju wykorzystanych owoców herbata owocowa ma właściwości przeciwzapalne, poprawiające odporność, obniżające poziom cholesterolu, a także wspierające pracę układu moczowego lub krwionośnego.

Herbatę owocową należy parzyć w temperaturze 100°C przez 5-10 minut. W zależności od oczekiwanej intensywności na każde 100 ml wody wykorzystuje się 1-2 g suszu.

 

Niezwykłe właściwości herbat ziołowych

Herbaty ziołowe wykorzystywane są do leczenia wielu dolegliwości. Mogą być również pite profilaktycznie lub po prostu dla ich wyjątkowego smaku. Podobnie jak w przypadku herbat owocowych ich właściwości zależą od użycia konkretnych ziół. Sypane herbaty ziołowe mogą pomóc w problemach trawiennych, w przypadku stresu i problemów z zasypianiem, w procesie odchudzania, dla poprawy odporności, a także wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Herbatę ziołową przygotowuje się podobnie jak owocową i parzy się przez 5-10 minut w wodzie o temperaturze 100°C.

 

Afrykańska herbata rooibos

Rooibos to niewielki krzew rosnący wyłącznie w Afryce Południowej. Z jego liści powstaje wyjątkowa herbata, która jest łagodna dla żołądka i nie zawiera kofeiny. Napar powstały w wyniku zalania liści wodą ma miodowy smak, bez goryczki. Rooibos ma właściwości hamujące namnażanie komórek nowotworowych, obniżające ciśnienie krwi oraz spowalniające procesy starzenia. Działa ochronnie na układ pokarmowy, przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie, a także dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Parzenie herbaty sypanej typu rooibos wygląda podobnie, jak w przypadku herbat ziołowych i owocowych. 1-2 g suszu zalewamy 100 ml wody o temperaturze 100°C i parzymy przez 5-10 minut. Po tym czasie można delektować się wyjątkowym smakiem naparu. Smacznego!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz