Artykuł sponsorowany

Jak nanosi się zdjęcia na torty?

Jak nanosi się zdjęcia na torty?

Zdjęcia na torty to kreatywne i nietuzinkowe wykończenie każdego wypieku cukierniczego. Dzięki możliwościom personalizacji tortu wypiek będzie cudowną niespodzianką dla solenizanta. Zdjęcie na tort nanosi się najczęściej z użyciem papieru waflowego, który pozwala na stworzenie dowolnego wzoru. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób powstają wypieki ze zdjęciami oraz na co zwrócić uwagę, wybierając tort i grafikę. 

Co to jest fototort?

Tort ze zdjęciem to wypiek cukierniczy, który udekorowany jest wydrukiem zdjęcia lub ręcznie wykonanym obrazkiem. Zdjęcia na fototorty wykonywane są wyłącznie z jadalnych składników. Grafika wykonywana jest na specjalnym opłatku z użyciem spożywczego atramentu. Wypiek z nadrukiem można wykonać samemu lub zamówić gotowy produkt w cukierni, która specjalizuje się w tego typu realizacjach. 
O czym warto pamiętać, wybierając zdjęcie na tort?
Torty ze zdjęciem na bazie domowych receptur i wysokiej jakości składników oferuje cukiernia Kraina Słodkości, która przygotowuje wypieki na zamówienie w Radzyniu Podlaskim. Jakość składników wpływa nie tylko na smak wypieku, ale także na jego wygląd. Dobrze przygotowany opłatek ze zdjęciem nie powinien się rozmazać w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Wybierając zdjęcie na fototort, należy zadbać o jego właściwe skadrowanie. Najlepiej, gdy zdjęcie jest w formacie A4 lub A5.

Zdjęcie na opłatku na tort

Aby wykonać zdjęcie na tort, potrzebny jest wzór, jadalny papier oraz specjalny atrament. Jadalny tusz do zdjęć dostępny jest w formie tonerów, których można używać w drukarce lub pojemników, z których można czerpać za pomocą pędzli. Tusz składa się z wody, glicerolu, środka konserwującego i barwnika spożywczego, co daje całkowicie bezpieczną do spożycia mieszankę. Jadalny papier powstaje z kolei z połączenia skrobi, słodzików i oleju roślinnego. Idealny papier na zdjęcia na torty ma grubość 0,50 mm, ponieważ możemy na nim uzyskać trwałe i nieprześwitujące nadruki.
Przed przystąpieniem do prac, należy odrysować kształt tortu na papierze, zachowując margines kilku milimetrów. Gdy grafika na opłatku będzie gotowa, należy umieścić papier na odpowiednio przygotowanej nawierzchni. Najlepszym podkładem będzie krem na bazie tłuszczu. Jeśli jednak wierzch tortu jest zbyt suchy, można użyć specjalnego żelu, który rozmiękczy opłatek i pozwoli na jego swobodne ułożenie. Na koniec brzegi zdjęcia powinno się ozdobić kremem, który ma za zadanie zakryć miejsce łączenia tortu ze zdjęciem.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz