Materiał Partnera

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Duża część osób z przyzwyczajenia ogranicza przyprawianie mięs do posypania solą oraz pieprzem. Przypraw mamy jednak znacznie więcej! Potrafią one podkreślić smak, wydobyć aromat oraz sprawić, że nasze danie będzie niepowtarzalne. Powinniśmy częściej eksperymentować w kuchni oraz doprawiać mięsu na różne sposoby. Dowiedz się, jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa.

Jakie przyprawy mają jaki smak?

Jak wiadomo, zioła i przyprawy podnoszą wartość odżywczą potraw, ale także ułatwiają trawienie, wpływają korzystnie na zapach potrawy oraz jej smak. Poniżej wymieniamy przyprawy oraz wymieniamy ich smaki:

  • tymianek - mocno aromatyczny,

  • bazylia - aromatyczna, jest również lekko słona,

  • rozmaryn - aromatyczny, delikatnie żywiczny,

  • estragon - lekko aromatyczny,

  • goździki - mocno aromatyczne,

  • pieprz - ostry smak jak i aromat,

  • papryka słodka - łagodny smak,

  • majeranek - lekko gorzki, silny aromat,

  • pieprz cayenne - ostry smak,

  • liść laurowy - gorzki,

  • kolendra - lekko słodka, aromatyczna.

Wyżej wymienione przyprawy są najpopularniejsze i to właśnie je najczęściej możemy znaleźć w naszej kuchni. Jeśli chcemy jednak zakupić przyprawy które profesjonalnie wzbogacą smak mięsa, powinniśmy skorzystać z usług odpowiedniej firmy, takiej jak np. Agro-Smak sp.j. Jajecznik i Spółka, która w swojej ofercie posiada m.in. przyprawy do mięs oraz do dań gotowych. Będziemy mieć wówczas pewność, że produkty te są wysokiej jakości.

Jak dobrać przyprawy?

Wyróżniamy wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w naszym kraju wieprzowiny oraz drobiu, a kończąc na jagnięcinie, cielęcinie i wołowinie. Czy do każdego z tych rodzajów mięs powinno dodawać się sól? Do wieprzowiny pasuje bazylia, majeranek oraz oregano. Możemy także dodawać cząber, kminek, lubczyk i rozmaryn. Dodatek czosnku sprawi, że mięso będzie znacznie ostrzejsze. Nie powinno się także dodawać się wszystkich przypraw na raz. Nie o to przecież w tym chodzi. Zabierając się za przyrządzanie drobiu, powinniśmy dodać przede wszystkim curry, ale także tymianek. Te dwie przyprawy podkreślą niepowtarzalny smak tego mięsa. Jeśli masz zamiar piec drób, dodaj do niego rozmaryn lub majeranek. W przypadku wołowiny najlepiej sprawdzi się czarny pieprz oraz chilli, ale także czosnek, majeranek, oregano i jałowiec. Do cielęciny najlepiej jest dodawać sól oraz czarny pieprz, ale także zioła takie jak tymianek, kolendrę, majeranek, estragon czy liść laurowy. Aromatu może dodać natka pietruszki lub koperku. Stosując się do tych wszystkich wskazówek, będziemy mogli cieszyć się pysznym mięsem.

Opracowanie:
Dębe-Kolonia 8a
tel. 62 769 30 14
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz