Jak jeść awokado? 7 powodów, dlaczego pokochasz awokado

Jak jeść awokado? 7 powodów, dlaczego pokochasz awokado

Awokado jest modne w kuchni już od jakiegoś czasu. Wiele osób zachwala jego cenne właściwości i chętnie dodaje do różnych dań. Zastanawiasz się, dlaczego te zielone owoce stają się dziś coraz bardziej popularne? Nie wiesz, jak przyrządzić awokado? Dowiedz się, jak wybrać i obrać dojrzałe owoce. Sprawdź pyszne propozycje i zadbaj o zdrowie już dziś.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jak jeść awokado?

Awokado w kuchni jest niezastąpione, bo przydaje się do przygotowania wielu dań, poza tym może pełnić rolę zamiennika dla mniej zdrowych produktów. Kanapka z awokado jest o wiele bardziej wartościowa niż ze zwykłym masłem. Pastą z awokado możesz zastąpić nawet gotowy krem czekoladowy!

Sprawdź garść propozycji:

Pasta z awokado – czyli Guacamole, popularna meksykańska salsa – wystarczy rozgnieść awokado widelcem, dodać sól, sok z limonki lub cytryny oraz czosnek i pasta gotowa. Dla urozmaicenia możesz dorzucić jeszcze posiekane pomidory, ostrą paprykę albo cebulę. To idealny dodatek do chleba lub nachosów podanych jako przystawka na domowej imprezie. Goście na pewno będą zachwyceni.

Krem czekoladowy z awokado – nie przekonuje cię gotowa papka czekoladowa ze sklepu głównie na bazie cukru i niezdrowego oleju palmowego? Zrób krem własnoręcznie! Wystarczy, że zblendujesz jedno dojrzałe awokado, dwa dojrzałe banany, łyżkę miodu i trzy łyżki kakao. Przelej krem do słoika i zdrowa przekąska gotowa!

Sałatka z awokado – składniki mogą być dowolne, bo awokado ma bardzo delikatny smak i pasuje do wielu sałatek. Po prostu pokrój owoc w kostkę, skrop cytryną i dorzuć do ulubionej mieszanki.  

Koktajl z awokado – awokado to również idealna baza do przygotowywania zdrowych koktajli. Zagęszcza napój i może zastąpić mleko lub jogurt u osób uczulonych na laktozę. Dodaj dowolne owoce i trochę miodu, a następnie wrzuć wszystko do blendera.

Dlaczego warto jeść awokado?

Nie przekonuje cię wygląd awokado? Nie wiesz, jak je obrać? Zanim sięgniesz po owoc, przekonaj się, dlaczego właściwości awokado są cenione już od lat. Awokado jest zdrowe, bo:

1. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi

Jedzenie awokado wspomaga obniżanie złego cholesterolu oraz nadciśnienia. Zawarty w tych owocach potas chroni przed wystąpieniem chorób serca oraz udaru mózgu.

2. Wspomaga odchudzanie

Chociaż awokado jest bardzo tłuste, to paradoksalnie jest polecane dla osób na diecie. Ile kalorii ma awokado? Zwykle jest to od 400 do nawet 450 kalorii, jednak zjedzenie owocu hamuje apetyt przez kilka godzin, więc zdecydowanie zmniejsza ryzyko podjadania. Awokado dodatkowo wspomaga trawienie, zmniejsza stany zapalne żołądka, chroni przed wrzodami, a także łagodzi wzdęcia i biegunki.

3. Zwiększa wchłanianie cennych składników

Okazuje się, że jedzenie awokado wspomaga wchłanianie cennych składników odżywczych, w tym beta-karotenu oraz witaminy A. Jeśli lubisz potrawy na bazie pomidorów lub marchewek, pomyśl o dołączeniu awokado, a skorzystasz na tym podwójnie.

4. Chroni przed rozwojem nowotworów i cukrzycy

Badania wskazują, że spożywanie awokado może zapobiec rozwojowi nowotworów, w tym groźnego raka jamy ustnej. Poza tym chroni również przed cukrzycą. Dbasz o zdrowie? Bez wahania sięgnij po awokado.

5. Wspomaga odporność i regenerację

Awokado zawiera cenne antyoksydanty, które wspierają pracę wątroby i układu odpornościowego. Chcesz zachować młody wygląd jak najdłużej? Jedz awokado jak najczęściej.

6. Polepsza samopoczucie i koncentrację

Ten zielony owoc wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć, więc dieta bogata w awokado jest szczególnie polecana dzieciom i nastolatkom, które muszą skupić się na nauce. Również dorośli i seniorzy powinni po nie sięgać, bo zawarte w owocach kwasy omega-3 zapobiegają pojawieniu się choroby Alzheimera, a nawet hamują wczesne stadium choroby.

7. Poprawia funkcjonowanie wzroku

Zawarta w awokado luteina pomaga dbać o wzrok. Jeśli chcesz chronić się przed zaćmą lub zwyrodnieniem plamki żółtej, śmiało sięgnij po awokado, które zawiera cenne przeciwutleniacze.

Jak wybrać awokado?

Najważniejsze, by wybrać owoc, który jest dojrzały. Nie wiesz, jak wygląda dojrzałe awokado? Zwróć uwagę na skórkę, która pod naciskiem powinna się lekko uginać. Awokado nie może być jednak zbyt miękkie, bo wtedy może być już w środku zepsute. Niedojrzałe owoce są zdecydowanie trudniejsze w obieraniu.

Jak obrać awokado?

Mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się to skomplikowane, to nic trudnego. Wystarczy, że przekroisz owoc na połowę, a następnie przekręcisz każdą z połówek w przeciwnych kierunkach. Gdy podzielisz owoc na pół, wbij nóż w pestkę – w ten sposób łatwo ją usuniesz, bez niszczenia miąższu.

Niestety awokado po przekrojeniu szybko ciemnieje. Warto pamiętać, by od razu skropić miąższ sokiem z cytryny – wtedy nie ściemnieje. Chcesz wykorzystasz tylko jedną połówkę? Jest na to sposób! Pozostaw pestkę w części, którą chcesz użyć później – to również gwarancja, że miąższ nie zmieni barwy i pozostanie dłużej świeży.

Co jeszcze zrobić z awokado?

Nie każdy wie, że również pestka jest jadalna, a w dodatku jest źródłem cennych przeciwutleniaczy. Twardą pestkę należy wysuszyć w piekarniku, a następnie pokruszyć za pomocą tłuczka i zblendować na drobny proszek. A co jeszcze można zrobić z miąższu tych zielonych owoców? Dla cery dobra będzie odżywcza maseczka z awokado.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (6)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży