Jak działa piekarnik parowy i czy warto go zakupić?
Piekarniki konwekcyjno-parowe do niedawna stosowane były jedynie w lokalach gastronomicznych, jednak szybko odnalazły swoje zastosowanie również w naszych domach. To wspaniały pomysł na prezent dla każdej pani domu, pozwalający w szybki i łatwy sposób przygotować zdrowe i pyszne potrawy dla każdego z domowników. Zobacz, jak działa piekarnik parowy i jakie są jego liczne zalety.
Piekarnik parowy – nowoczesny sprzęt AGD
Piece parowe, a właściwie konwekcyjno-parowe to połączenie piekarników elektrycznych ze sprzętem wykorzystywanym do przyrządzania potraw na parze. Każdy, kto posiada w domu parowar lub kombiwar na pewno zna liczne zalety tych urządzeń oraz potraw przyrządzanych w ten sposób.
Piekarniki konwekcyjno-parowe początkowo stosowane były jedynie w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, jednak dzięki ich licznym zaletom, w krótkim czasie zagościły także w naszych kuchniach. Zazwyczaj stanowią one cześć zabudowy, a wolnostojące piece konwekcyjno-parowe to prawdziwa rzadkość.
W sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego, takich jak Mechart AGD znaleźć można bardzo duży asortyment piekarników parowych, różniących się od siebie funkcjami. Łączy je jednak fakt, że każdy z piekarników parowych posiada możliwość pieczenia tradycyjnego i gotowania na parze.
Działanie piekarnika parowego
Piekarnik parowy łączy w sobie funkcje tradycyjnego piekarnika oraz parowaru, dając użytkownikom wiele możliwości zastosowania. Posiada wszystkie funkcje tradycyjnego piekarnika elektrycznego, takie jak pieczenie konwekcyjne, grill, a także funkcję termoobiegu.
Ponadto wzbogacony jest o funkcję pieczenia z dodatkiem pary. Piece te wykorzystują konwekcje, czyli metodę ogrzewania ciepłem, które częściowo pochodzi z pary wodnej, a częściowo z nagrzanego powietrza. Stosunek użycia pary i procesu pieczenia zazwyczaj można regulować, co pozwala przyrządzić potrawy jednocześnie chrupiące i soczyste. To niezastąpione rozwiązanie przy pieczeniu mięs lub innych bardziej wymagających potraw, pozwalające uzyskać niepowtarzalny smak.
Kolejnym zastosowaniem piekarnika parowego jest funkcja gotowania na parze. Podobnie jak w przypadku parowaru, piekarnik parowy umożliwia gotowanie mięsa, warzyw, ryb, oraz innych potraw, które przygotowuje się w gorącej parze.
Nowością na rynku są piekarniki do gotowania metodą sous-vide. Piekarniki z funkcją sous-vide pozwalają uzyskać efekty kulinarne, niemożliwe do osiągnięcia w zwykłym piekarniku. Sous-vide to zaawansowana technika kulinarna, nazywana gotowaniem próżniowym. Polega na umieszczeniu przygotowywanych produktów w zamkniętym próżniowo woreczku, który spowalnia proces utleniania, co sprzyja zachowaniu smaku. Poziom temperatury w przypadku takiej metody jest utrzymywany z dokładnością do pół stopnia – taka precyzja zapewnia doskonały smak potraw i pozwala na powtarzalność efektów gotowania.
Zalety piekarników parowych
- szybkie rozmrażanie,
- podtrzymywanie ciepła – dzięki tej funkcji podawane dania zawsze będą w odpowiedniej temperaturze, a zastosowanie pary wodnej sprawia, że pozostawione w piekarniku potrawy nie stają się suche,
- zapewniają intensywny smak potraw,
- przygotowane posiłki są zdrowsze – obróbka termiczna za pomocą pary pozwala zachować większość cennych witamin, substancji odżywczych i mikroelementów zawartych w produktach, czyniąc posiłki zdrowszymi, niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod,
- łatwość czyszczenia – piekarniki parowe wyposażone są w funkcję czyszczenia parowego, co znacznie ułatwia doprowadzenie urządzenia do czystości.