Artykuł sponsorowany

Jak dobrać menu na wesele? Poradnik Baru Perełka

Jak dobrać menu na wesele? Poradnik Baru Perełka

Wybór menu dla gości weselnych to jednak z najtrudniejszych czynności jakie należy wykonać podczas planowania uroczystości weselnej. Należy zadbać, aby jedzenie było smaczne, różnorodne, świeże oraz trafiało w gusty gości. Ważne jest też, aby było elegancko podane. Na etapie planowania menu weselnego warto zastanowić się nad rodzajem potraw, ilością oraz tym czy wśród naszych gości nie ma osób uczulonych na określone składniki.

Ustalenie liczby gości

Pierwszym krokiem jaki należy wykonać przed podjęciem decyzji o menu jest określenie, ile osób będzie gościć na weselu. Do tej liczby należy dodać członków zespołu muzycznego, którzy również powinni uczestniczyć w posiłkach. Łączna liczba osób będzie stanowiła podstawę do obliczenia kosztów menu. Trzeba pamiętać, że ceny za posiłek są z reguły przeliczane na osobę. Warto zastanowić się też czy wśród gości będą dzieci, gdyż wtedy cena może być liczona na pół. Na tej podstawie restauracja lub firma cateringowa przygotuje propozycję menu wraz z cenami za poszczególne pozycje w jadłospisie.

Zamówienie menu na wesele

Obecnie wiele sal weselnych ma w swojej ofercie również catering weselny. Jeśli jednak nie chcecie skorzystać z usług gastronomicznych sali weselnej lub lokal ten nie oferuje tego typu usług, możecie wynająć firmę cateringową do obsługi uroczystości. Wraz z przedstawicielami firmy cateringowej lub restauracji, w której będzie odbywać się wesele należy wybrać konkretne dania. Nie jest to zadania łatwe, ponieważ planując menu trzeba wziąć pod uwagę wiele elementów, które pozwolą uniknąć błędów. I tak na pewno należy dostosować menu do stylu uroczystości.

Jeśli wesele będzie w tradycyjnym stylu warto podać dania kuchni staropolskiej. W przypadku wesela nowoczesnego menu może być bardziej ekstrawaganckie i może nawiązywać do kuchni z różnych stron świata. Planując menu warto zadbać o różnorodność dań, aby goście mieli do wyboru kilka rodzajów dodatków, sałatek oraz napojów. Koniecznie trzeba zadbać o menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa lub mają problemy zdrowotne. Wtedy firma cateringowa powinna przygotować odrębne potrawy, dzięki którym goście będą czuć się dobrze podczas imprezy weselnej. W menu należy uwzględnić dania dla najmłodszych. Powinny być one lekkie, mniej przyprawione i przygotowane w mniejszych kawałkach.

Oferta Baru Perełka

Bar Perełka z Gdańska wprowadził do swojej oferty organizację imprez okolicznościowych. Klimatyzowana sala pomieści do 45 osób i jest przyozdobiona marynistycznymi obrazami oraz rycinami, co stworzy idealną atmosferę dla udanego spotkania. Dzięki temu każdy klient może liczyć na profesjonalną obsługę oraz wyjątkowe wrażenia. Bar Perełka serwuje wyśmienite dania kuchni polskiej, takie jak potrawy z drobiu, placki ziemniaczane oraz różnego rodzaju zupy. W ofercie znajdziesz również pyszne naleśniki i ryby. Dania są przygotowywane przez doświadczonych kucharzy, którzy specjalizują się w kuchni polskiej i używają tylko najwyższej jakości składników.

  • Obiady dla szkół

    Obiady dla szkół

    • Bar Perełka
    • Zapytaj o cenę
  • Posiłki regeneracyjne

    Posiłki regeneracyjne

    • Bar Perełka
    • Zapytaj o cenę
  • Obiady dla przedszkoli

    Obiady dla przedszkoli

    • Bar Perełka
    • Zapytaj o cenę
Opracowanie:
Gdańsk, Gałczyńskiego 2
tel. 500 868 686
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz