Artykuł sponsorowany

Impreza firmowa w międzynarodowym towarzystwie? Wybierz restaurację z kuchnią polską!

Impreza firmowa w międzynarodowym towarzystwie? Wybierz restaurację z kuchnią polską!

Organizacja imprez firmowych ma za zadanie zintegrować pracowników, ale i zbudować w nich przywiązania do przedsiębiorstwa, umiejącego docenić ich zaangażowanie. Coraz więcej pracodawców zdaje sobie z tego sprawę i organizuje imprezy w restauracjach. Ponieważ personel coraz częściej jest mieszaniną wielu narodowości, stąd duże zainteresowanie lokalami, które serwują tradycyjną polską kuchnię, przybliżającą kulturę kraju.

Jak wybrać odpowiedni lokal?

Wybór restauracji, w której ma zostać zorganizowana impreza firmowa, stanowi nie lada wyzwanie. Nie może być to bowiem pierwszy lepszy lokal, z pozostawiającym wiele do życzenia wystrojem i nie pierwszej jakości menu. Cennym źródłem informacji na temat punktów gastronomicznych są dostępne w Internecie informacje.

Warto wcześniej poznać gusta pracowników, preferencje kulinarne, stosowane diety, czy nawet nietolerancje pokarmowe. Dzięki temu podjęcie decyzji o wyborze odpowiedniego miejsca będzie łatwiejsze.

Jak powinna wyglądać idealna restauracja na niezobowiązujące spotkanie firmowe? Z pewnością musi być na tyle duża, by ugościć zaproszoną liczbę gości. Przed zarezerwowaniem sali, warto więc upewnić się, ile biesiadników jest w stanie ona pomieścić, zapewniając jednocześnie komfortowe poruszanie się zarówno obsługi, jak i zaproszonych osób.

Jak zauważają pracownicy Restauracja Stara Galeria w Barlinku - bardzo ważny jest wystrój restauracji. O ile bowiem w przypadku biznesowych spotkań doskonale sprawdzą się nowoczesne, surowe wnętrza, o tyle na potrzeby imprezy integracyjnej warto, by warunki były bardziej przytulne - sprzyjające relaksowi i dobrej zabawie. Akcenty roślinne, obrazy, ciepła kolorystyka, tkaniny, dekoracje drewniane - wszystko to sprawia, że miejsce zabawy i ucztowania sprzyja budowaniu pozytywnej atmosfery. Taki wystrój jest również bardziej „swojski”, a co za tym idzie - jeśli grupa pracowników jest wielonarodowa, wówczas pozwala przybliżyć obcokrajowców staropolski zwyczaj biesiadowania.

Wybór menu - nie lada wyzwanie

Nawet najokazalej prezentujący się lokal może zrujnować dobrą zabawę, jeśli zaserwowane zostaną gościom niesmaczne dania bądź takie, które nie wpisują się w ich kulinarny gust.

Warto więc tak dostawać menu, by każdy znalazł w nim coś dla siebie. Kuchnia polska wydaje się tu doskonałym wyborem. Należy do bardzo różnorodnych. Nie brak w niej dań mięsnych, wegetariańskich, jak i wegańskich. Obfituje w doskonałe, aromatyczne zupy i lekkie sałatki. Jest przy tym kolorowa i smaczna. Ponadto dania tradycyjne można przygotować tak, by były dietetyczne. Wszystko to zależy od umiejętności szefa kuchni.

Komponując menu warto więc, by znalazły się w nim różnorodne dania. Dobrą praktyką jest również zaproponowania pracownikom listy dań do wyboru przed imprezą firmową. Dzięki temu każdy wybierze to, co ma ochotę zjeść. Jest to szczególnie ważne w przypadku tych osób, które są alergikami albo nie tolerują niektórych składników. W przypadku grup wielokulturowych pozwoli to również uniknąć niestosownego proponowania wołowiny Hindusowi, czy wieprzowiny Żydowi.

Takie podejście - pełne szacunku do zatrudnionych pracowników - nie pozwoli doprowadzić do sytuacji, gdy ktokolwiek - już będąc na spotkaniu - nie będzie miał możliwości spróbowania żadnego z dań, bo np. wszystkie przygotowane zostaną na bazie mięsa lub będą zawierać gluten.

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz