Artykuł sponsorowany

Idealne ciasto drożdżowe – odkrywamy jego tajemnice

Idealne ciasto drożdżowe – odkrywamy jego tajemnice

Ciasto drożdżowe uchodzi za jedno z najsmaczniejszych. Wypiek ten od lat gości na polskich stołach, a jego receptura dla wielu osób wciąż stanowi tajemnicę. W Internecie możemy natknąć się na setki przepisów na ciasto drożdżowe. Każdy z nich jest inny i żaden nie gwarantuje sukcesu. Dziś nie będziemy podawać kolejnej receptury. Nie to jest przedmiotem tego artykułu. Zdradzimy Wam jednak, w czym tkwi sekret delikatnej i wyrośniętej drożdżówki!

Drożdżówka jak marzenie!

Ciasto drożdżowe zachwyca nas swoim delikatnym, maślanym smakiem i puszystą strukturą. Można przygotować je ze słodką, lekko chrupiącą kruszonką, śliwkami, wiśniami, morelami i truskawkami. Kawałek wyśmienitej drożdżówki i kubek gorącej kawy z mlekiem są w stanie poprawić nawet najbardziej parszywy nastrój. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę pani Narine Meloyan, która sprzedaje ciasta drożdżowe w swojej cukierni „Ararat”. Przygotowane przez nią słodkości w okamgnieniu znikają ze sklepowej lady. To właśnie ją postanowiliśmy zapytać o tajemnice udanego ciasta drożdżowego.

Jak zdradza pani cukiernik – ciasto drożdżowe należy przygotować wedle tradycyjnej receptury. W każdej rodzinie krąży przepis na pyszną drożdżówkę, warto zapytać o niego babcię. Nie bez znaczenia są również użyte składniki – powinny być jak najwyższej jakości. Jeśli mamy możliwość nabycia prawdziwie wiejskich jaj, nie zastępujmy ich tymi z marketu. Zamiast mleka w kartonie, wybierzmy świeże. Co z resztą składników? To właśnie w ich zastosowaniu tkwi szkopuł.

Masło, drożdże, sól – jak ich użyć, by ciasto pięknie rosło?

Przed dodaniem masła do ciasta, należy je roztopić. Wiele osób popełnia błąd, ponieważ miesza wszystkie składniki, gdy masło jest jeszcze gorące. Wysoka temperatura niszczy moc wzrostową drożdży, w efekcie czego ciasto nie rośnie. Pamiętajmy, by do miski wlewać zawsze letnie masło! Większość przepisów mówi też, by do ciasta drożdżowego dodać sól. I w tym wypadku musimy uważać – sól hamuje fermentację drożdży. Jeśli więc chcemy jej użyć, zadbajmy o to, by dodać ją na sam koniec przygotowania ciasta.

Drożdże to najważniejszy składnik ciasta. W sklepach dostępne są drożdże instant i świeże. Choć te ostanie wymagają znacznie więcej pracy, sprawią też, że wypiek będzie smaczniejszy. Drożdże instant sprawdzą się lepiej do lżejszych ciast. Jeśli więc zależy nam na tym, by nasza drożdżówka zachwyciła gości, zrezygnujemy z ich użycia.

Pieczenie ciasta drożdżowego to spore wyzwanie, ale praktyka czyni mistrza. Nie musimy jednak rezygnować z ulubionego deseru do czasu, aż nauczymy się przygotowywać go samodzielnie. Oferta cukierni Ararat jest tak bogata, że każdy łasuch znajdzie coś dla siebie. Codziennie!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz