Artykuł sponsorowany

Idealna sala weselna, czyli jaka?

Idealna sala weselna, czyli jaka?
Ślub to jeden z najważniejszych momentów w życiu każdej pary. Jego uświetnienie powinno odbyć się w należyty sposób. Organizacja wesela nie jest rzeczą łatwą, a na trudności napotykamy już na etapie poszukiwania odpowiedniej sali weselnej. Wymogi, jakie musi spełniać dany lokal, są dość spore – począwszy od wielkości, przez konkretne elementy wyposażenia wnętrz, na serwowanych daniach oraz lokalizacji sali skończywszy.

Sala na miarę potrzeb

Zabawa weselna to wydarzenie o sporej skali – w świętowaniu ceremonii zaślubin nierzadko uczestniczy po kilkadziesiąt i więcej osób. Znalezienie miejsca, które jest w stanie pomieścić wszystkich członków rodziny i znajomych, stanowi nie lada wyzwanie. O jego rezerwację nierzadko należy zatroszczyć się wiele miesięcy wcześniej. Do dyspozycji mamy lokale w centrach dużych miast, jak również sale na bardziej kameralnym obszarze podmiejskim. Co ciekawe, organizacja wesel z dala od wielkomiejskiego gwaru zyskuje coraz więcej zwolenników i pozwala na spokojne świętowanie w gronie najbliższych. Przykłady? Choćby obszar podstołeczny, z Pruszkowem na czele. Obecne tam sale bankietowe z łatwością mieszczą nawet po kilkadziesiąt osób (np. Sala z klasą przy ul. Partyzantów), a jednocześnie gwarantują wysoki standard zaopatrzenia i obsługi. Co dokładnie kryje się po tymi pojęciami?

Komfort gości to podstawa

Wesele to wyjątkowe święto, które powinno stanowić przedmiot radości przede wszystkim dla młodej pary. Nic jednak nie zbuduje atmosfery weselnej w większym stopniu, jak dobre humory gości. Z tego względu warto zadbać o ich nastrój. Aby lokal zadowolił wszystkich zebranych, powinien spełniać szereg standardów – od tak podstawowych jak przestronność wnętrza, obecność czystych toalet i klimatyzacji, po rozkład akustyki, dobór optymalnego oświetlenia oraz dekoracji. Warto, aby część przestrzeni sali weselnej dało się zaaranżować na parkiet taneczny, gdzie można spędzać czas przy akompaniamencie muzyki. Kwestię odrębną stanowi kuchnia. Zaplecze gastronomiczne może znajdować się w obrębie sali weselnej, chociaż w żadnym wypadku nie jest to wymagane. Równie dobrze można skorzystać z dostaw cateringu, zaopatrując się w dania według wcześniej ustalonego menu.

Przez żołądek do serca

Poczęstunek to główny punkt większości imprez weselnych. Suto zastawione stoły stanowią klucz do udanej zabawy. Kompletując menu dla gości, warto wziąć pod uwagę ich preferencje kulinarne, z uwzględnieniem diet wegetariańskich i bezglutenowych. Oczywiście nigdy nie sprostamy wszystkim wymogom. Z tego względu często najbezpieczniejszą (a zarazem smaczną!) opcją jest wybór jedzenia tradycyjnego. Polskie wyroby garmażeryjne wydają się strzałem w dziesiątkę, choć osoby bardziej odważne mogą postawić na bufety tematyczne różnych kuchni świata. Szeroki wybór w tej kwestii oferuje m.in. firma Agnes z Pruszkowa. Ważne, aby opracowany jadłospis zawierał dania na zimno, ciepło oraz desery, ze szczególnym uwzględnieniem tortu weselnego. Dobór menu – w połączeniu z odpowiednim zaopatrzeniem i lokalizacją sali – sprawi, że wesele będzie imprezą mile wspominaną przez wszystkich uczestników, nie tylko nowożeńców. A przecież to o wspomnienia głównie chodzi.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz