Artykuł sponsorowany

Gruzińskie wypieki z piekarni IBERIA

Gruzińskie wypieki z piekarni IBERIA

Kuchnia gruzińska łączy w sobie smaki orientalne z tymi słowiańskimi. Jest ona jednak niepowtarzalna na skalę światową i nic dziwnego, że jest ważną częścią tradycji kulturowej Gruzinów. Szczególne miejsce w ich sercach mają zaś babcine wypieki na słono, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W Polsce przepyszne, chrupiące i aromatyczne chlebki, bułki czy ciabatty wedle gruzińskich przepisów wypieka piekarnia IBERIA z Kielc. Oferuje ona między innymi wyjątkowe chaczapuri adżarskie zwane pizzą z Gruzji. Jakie jeszcze specjały znaleźć można w tych delikatesach?

Poznaj smak niezwykłych gruzińskich wypieków

Piekarnia IBERIA od lat zachwyca mieszkańców Kielc i okolic bogatą ofertą gruzińskich kulinariów. Tworzone są one na podstawie przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, a każdy specjał wyróżnia się wyrazistym smakiem. Osiąga się to dzięki stosowaniu świeżych i wysokich w swojej klasie produktów spożywczych, a także dzięki wykorzystywaniu bukietów wyjątkowych ziół oraz przypraw z Kaukazu. Jakie wypieki z piekarni IBERIA warto spróbować, a później kupować na śniadanie, kolację czy jako przystawka do dań głównych?

Oferta kieleckich delikatesów zbudowana jest z kilku najpopularniejszych wypieków z Gruzji. Przede wszystkim są to croissanty ze słonym nadzieniem, a także chinkali, czyli pierożki z zawartością przypominającą w smaku polski rosół. Mieszkańcy Kielc zajadają się również chlebem puri, który wypiekany jest w tradycyjnych kamiennych piecach, a także niebywale sycącymi chaczapuri adżarskimi zwanymi gruzińską pizzą. Są to drożdżowe i chrupiące pieczywa z zagłębieniem, w którym ukryty jest spieczony ser, rozpuszczone masełko oraz jajko sadzone. Mogą one być spożywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jakie jeszcze wyjątkowe przysmaki kupić można każdego dnia w piekarni IBERIA? Oferta dotyczy też:

  • kubdari – jest to gruby placek wypełniony mięsnym farszem tworzonym wedle gruzińskich przepisów;
  • pide z kurczakiem – czyli ciasto przypominające małą pizzę z zapiekanymi kawałkami kurczaka, serem i aromatycznymi przyprawami;
  • lobiani – placuszki z chudego ciasna z zaklętym w środku farszem fasolowym;
  • gwezeli ze szpinakiem – wyjątkowy placek z półwarstwowego ciasta gruzińskiego z nadzieniem ze szpinaku (przypomina polskie paszteciki).

Gruzińskie wypieki na każdą okazję

Gruzińska piekarnia IBERIA cieszy się w Kielcach olbrzymią popularnością. Jej wypieki zachwycają bowiem aromatycznym i wyrazistym smakiem, a także sytością. Chlebki, bułeczki i placuszki wedle przepisów z Gruzji sprawdzają się zatem na różne okazje, a IBERIA często przyjmuje większe zamówienia od firm cateringowych, restauracji oraz osób organizujących okolicznościowe imprezy domowe. Jak podkreśla zaś jeden z piekarzy z tejże piekarni:

Gruzińskie wypieki sprawdzają się idealnie jako przekąska między posiłkami, a także jako śniadanie czy kolacja. Serwowane mogą być z przepysznymi sosami, a także w formie przystawki z daniami mięsnymi lub sałatkami. Dla przykładu chaczapuri adżarskie warto podawać z charczo, czyli gruzińską zupą gulaszową z wołowiny.

Piekarze z piekarni IBERIA zdradzają również, że wypieki gruzińskie są pełne ważnych dla człowieka składników odżywczych. Mogą je zatem spożywać osoby unikające białego pieczywa. Klienci nie muszą martwić się też o jakość przysmaków. Nie zawierają one żadnych konserwantów, barwników i innych uszlachetniaczy. Są to tradycyjne, świeże i zdrowe wypieki przenoszące smakoszy w niezwykły świat Gruzji! 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz