Grochówka – idealna zupa na mroźne wieczory

Grochówka – idealna zupa na mroźne wieczory

Grochówka nie tylko świetnie rozgrzewa, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Groch jest bowiem źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawiera sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Chcesz wiedzieć, jak przygotować tradycyjną grochówkę i grochówkę przecieraną? Zobacz nasze przepisy. Smacznego!

Jak zrobić grochówkę tradycyjną?

Aby przygotować tradycyjną grochówkę, potrzebujesz:

  • 1kg kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 700 g łuskanego grochu,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • majeranek, liście laurowe, sól i pieprz.

Najpierw zagotuj 3 garnku 3 l wody, dodaj namoczony wcześniej groch i liście laurowe. Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej zimną wodą i odstaw. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, kiełbasę pokrój w plasterki.

Na suchej patelni podsmaż boczek i przełóż go do garnka z grochem. Następnie na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklij cebulę. Przełóż ją do garnka.

Zupę dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zamieszaj. Gotuj przez godzinę. Następnie dodaj ziemniaki, przykryj i gotuj jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj podsmażoną kiełbasę, zagotuj.

Grochówkę podawaj z ciemnym chlebem.

Jak zrobić grochówkę przecieraną?

Aby przygotować grochówkę przecieraną, przygotuj:

  • 400 g grochu (możesz użyć już obsłuskanych połówek)
  • 50 g boczku
  • 1 wędzoną kość schabową
  • 2 marchewki
  • pietruszkę
  • por
  • 2,3 ząbki czosnku
  • majeranek, pieprz i sól.

Namoczony wcześniej groch odcedź, zalej 6 szklankami świeżej wody, dodaj wędzoną kość schabową, boczek i pokrojne na kawałki warzywa. Gotuj około 45 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyjmij kość i boczek, resztę zupy zmiksuj. 

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i włóż do zupy razem z mięsem obranym z kości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, dopraw zupę solą i pieprzem. Zagotuj. 

Podawaj z chlebem lub grzankami. Jeśli chcesz, do zupy możesz dodać także kluski. 

Dlaczego warto jeść grochówkę?

Groch jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawiera sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również minerały, między innymi magnez, żelazo i fosfor a także antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu. 

Mimo swoich cennych właściwości, groch nie powinien być spożywany zbyt często ze względu na jego wysoką kaloryczność. Szacuje się, że 100 g grochu to około 100 kcal. Pamiętaj, że grochówka jest potrawą wzdymającą - aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, pamiętaj o jej odpowiednim przyprawieniu czosnkiem i majerankiem.

Oceń artykuł (1)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz