Artykuł sponsorowany

Granitory - maszyny do wytwarzania orzeźwiających napojów

Granitory - maszyny do wytwarzania orzeźwiających napojów

Mrożone przekąski to obecnie podstawa w kawiarnianym repertuarze. Chłodny smak słodyczy przyjemnie orzeźwia i przynosi ulgę w upalne dni, ale stanowi też ciekawy pomysł na deser niezależnie od pogody. Jak się jednak okazuje, tradycyjne lody to nie wszystko. Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się bowiem orzeźwiające napoje i mrożone desery, do których wytwarzania wykorzystuje się granitory. Czym się one charakteryzują?

Do czego służy granitor?

Granitory to urządzenia, które w ostatnich latach podbijają rodzimy sektor gastronomiczny. Posiadają one specjalne pojemniki, w których umieszcza się przygotowane desery bądź napoje, a także system chłodzenia, dzięki któremu produkty zachowują niską temperaturę. Nowoczesne granitory, które znajdziemy np. w asortymencie firmy Angelina, oferują przy tym różne stopnie zmrożenia, począwszy od chłodzenia produktów w postaci płynnej, aż do osiągnięcia zmrożonej konsystencji deserów. Jakie dokładnie produkty można przyrządzać przy pomocy granitorów? Do najpopularniejszych propozycji należą:

  • sorbety i granity – zmrożone desery na bazie owoców i wody;
  • napoje - soki owocowe, mrożone herbaty i kawy, np. frappe;
  • drinki – mojito, margarita i wiele innych popularnych napojów alkoholowych;
  • koktajle, smoothie, shake'i i inne mieszanki na bazie mleka bądź owoców;
  • mrożone jogurty, lody, kremy i inne desery.

Dobrej jakości granitor powinien posiadać wydajny system chłodzenia, a także kilka komór o dużej pojemności, co zredukuje ilość koniecznych wymian napojów. Możliwość regulacji stopnia zmrożenia produktu pomoże uzyskać pyszne, orzeźwiające desery.

Granitory – możliwości zastosowania

Zakup granitora to opłacalna inwestycja, nie tylko ze względu na ogromną popularność mrożonych napojów i deserów. Do zalet tego rozwiązania należy atrakcyjny koszt zakupu oraz użytkowania urządzenia, a także fakt, iż zajmuje ono niewiele miejsca. Wszystko to sprawia, że możliwy jest bardzo szybki zwrot z takiej inwestycji. W których lokalach gastronomicznych może przydać się granitor? Przede wszystkim to nieodzowny dzisiaj element wyposażenia lodziarni, które pragną urozmaicić ofertę tradycyjnych lodów. To również urządzenie, którego nie powinno zabraknąć w letnich ogródkach czy punktach sezonowych, a także w trakcie imprez organizowanych w plenerze. Jak się jednak okazuje, mrożone desery i napoje cieszą się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w upale dni, ale też przez cały rok, niezależnie od pogody. Dlatego też z granitorów chętnie korzystają renomowane kawiarnie, cukiernie, puby czy bary. To ciekawa propozycja, która sprawdzi się w galeriach handlowych czy też na halach widowiskowo-sportowych. Jak więc się okazuje, granitory to bez wątpienia "must have" w sektorze gastronomicznym.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz