Golonka, czyli tradycyjny przysmak, który każdy powinien znać

Golonka, czyli tradycyjny przysmak, który każdy powinien znać
Golonka to popularne danie kuchni tradycyjnej nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Przez niektórych uważana jest za potrawę tłustą i niezdrową, jednak odpowiednio przyrządzona przez doświadczonego kucharza, zachwyca delikatnym mięsem oraz wyjątkowymi walorami smakowymi. Właśnie dlatego jest stałą pozycją w menu wielu restauracji. Jak przygotować, a następnie podać golonkę?
Wysokiej jakości mięso podstawą smacznego dania
Pomimo iż nie jest to danie pochodzenia polskiego, już w kuchni staropolskiej stało się prawdziwym przysmakiem, szczególnie na stołach bogatych szlachciców. Mięso pochodzi z przedniej lub tylnej części tuszy świni i to od jego jakości zależy finalny efekt oraz smak potrawy. Ze względu na to najlepiej zaopatrywać się u sprawdzonych dostawców oraz wybierać dorodne porcje mięsa. Przede wszystkim dobrze wcześniej dokładnie sprawdzić hodowlę i sposób, w jaki jest prowadzona.
Jak przygotować mięso?
Obrabianie, marynowanie i przyrządzanie mięsa zdecydowanie stanowi jedną z najtrudniejszych oraz najbardziej wymagających dziedzin gotowania. Dlatego, jeśli się na tym nie znamy, może być nam bardzo trudno przygotować golonkę, która nas zadowoli. W takiej sytuacji najlepiej zdać się na ekspertów z tej dziedziny, a więc doświadczonych kucharzy, którzy w miejscach takich jak Restauracja i Catering Golonkowo w Biskupicach serwują nie jeden, ale aż 6 różnych rodzajów golonki. Znajdziemy te najbardziej klasyczne, czyli gotowane z włoszczyzną lub duszone w piwie, jak również pieczone w wyrazistych marynatach. Na szczególną uwagę zasługuje chociażby golonka Stelzen w stylu austriackim zapiekana w aromatycznej glazurze i ważąca blisko kilogram, której samodzielne przyrządzenie byłoby wyjątkowo trudne. Tak bogaty oraz różnorodny wybór pozwala dobrać potrawę indywidualnie do preferencji smakowych klienta, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Z czym łączyć golonkę?
Zazwyczaj golonka podawana jest w towarzystwie kapusty zasmażanej, a niekiedy także tej kiszonej. W Polsce jest ona nawet wykorzystywana w niektórych regionach jako baza kwaśnicy lub kapuśniaku. Ponadto do mięsa doskonale pasują ziemniaki, zarówno te gotowane, jak i pieczone oraz inne warzywa, często przygotowywane razem z golonką. Ciekawym wariantem jest dodawane do niektórych rodzajów golonki puree z grochu. Co więcej, zdarza się również, że potrawa serwowana jest jedynie z dodatkiem musztardy lub chrzanu, a w mniej wykwintnych lokalach z pieczywem. Tak naprawdę sposób podania oraz dodatki zależą od tego, w jaki sposób została przyrządzona golonka.