Artykuł sponsorowany

Gdzie kupować dobry chleb?

Gdzie kupować dobry chleb?

Dobry chleb to podstawa – spożywamy go na tyle często, że warto zadbać o to, by był jak najlepszej jakości. Nie chodzi tutaj oczywiście tylko o jego skład, ale także przyjemność z samego jedzenia chleba. Jeżeli trafimy na dobrą piekarnię, każde śniadanie będzie dla nas istną ucztą, w trakcie której nigdy nie będziemy narzekać na nudę. Co jednak z chlebami z supermarketów, na które wielu z nas jest skazanych?

Chleb z supermarketu kontra chleb z piekarni

Współcześnie coraz trudniej o dobry chleb. W najlepiej dostępnych sieciach sklepów jakość pieczywa nie jest wysoka, pozostawiając wiele do życzenia nawet tym z nas, którzy nie są koneserami wyrobów piekarniczych. Wszystko wynika z masowej produkcji oraz sposobów na przechowywanie i transport pieczywa – to dostępne w popularnych dyskontach trafia do sklepów w postaci zmrożonej, by następnie zostać poddane obróbce termicznej. I chociaż możemy wówczas odnieść wrażenie, że chleb i bułki wypiekane są na miejscu, jest ono dalekie od rzeczywistości. Chrupiąca skórka szybko przybiera konsystencję gumy do żucia, a miękkie wnętrze staje się zbyt zbite albo wręcz przeciwnie – wypełnione powietrzem. Szukając dobrego pieczywa musimy zorientować się w naszej najbliższej okolicy. Czasem może się nam udać i znajdziemy renomowaną piekarnię, taką jak zakład piekarniczo‐cukierniczy Waldemara Ossowskiego. Jeśli nie – nic straconego. Dla dobrego chleba warto przejechać nawet kilkanaście kilometrów. Każdy, kto go spróbuje, z pewnością podziela podobny pogląd. Co istotne, zaopatrując się w wysokiej jakości pieczywo możemy mieć pewność, że jego przechowywanie nie nastręczy nam żadnych trudności. Dodatkową zaletą kupowania chleba w piekarni z prawdziwego zdarzenia jest możliwość zadecydowania, czy chcemy chleb krojony, czy też w całości. W supermarketach takiego wyboru zazwyczaj nie mamy.

Przewaga ciemnego chleba z piekarni

Wykonany według wszelkich zasad sztuki piekarskiej chleb nie zepsuje się zbyt szybko – możemy zatem zaopatrzyć się w większą jego ilość. Ponadto, wybór w dobrych piekarniach jest naprawdę spory – mamy do dyspozycji różnorodne gatunki chleba, co pozwala skutecznie walczyć z nudą w trakcie śniadania czy kolacji. Ciemne i jasne chleby mają zupełnie odmienną charakterystykę – różnią się nie tylko smakiem, ale także teksturą oraz gęstością. Małym, ale za to razowym i pełnym ziaren chlebem najemy się zdecydowanie szybciej. Ponadto, ciemny chleb jest dużo zdrowszy dla naszego organizmu. I chociaż czasem unikamy go ze względu na wyższą cenę, nietrudno docenić jego zalety, które pozwalają na jej usprawiedliwienie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz