Artykuł sponsorowany

Ekologiczne opakowania do żywności z firmy Cofresco

Ekologiczne opakowania do żywności z firmy Cofresco

Ekologia pełni w naszym życiu coraz większą rolę. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że grozi nam wielka katastrofa klimatyczna. Dlatego kupujemy droższe jedzenie, uczymy się nie marnować niczego, przetwarzamy ponownie co się da, i wybieramy produkty firm, charakteryzujących się zrównoważonym rozwojem. Ta świadomość jest dla nas dzisiaj bardzo ważna. Jak żyć jeszcze bardziej ekologicznie?

Nie marnuj jedzenia

W ostatnich latach coraz ważniejszy jest każdy kęs tego, co wkładamy do ust. Coraz częściej decydujemy się na kupno droższych produktów spożywczych tylko dlatego, że mamy pewność, że są zdrowsze. Ekologiczne warzywa i owoce są droższe niż te sprowadzane z drugiego końca Europy, pryskane chemią dla zachowania koloru i świeżości. Dlatego tak ważne jest, aby wykorzystywać wszystko, co się kupi. W razie nadmiaru większość artykułów spożywczych można mrozić, na przykład w plastikowych torebkach wielokrotnego użytku firmy Cofresco. Są one zamykane podwójnie, dlatego zachowują świeżość na dłużej.

Eliminuj plastik

Niestety, nie wszędzie się da. Czasami trzeba po prostu użyć folii spożywczej lub woreczka, zwłaszcza w kuchni. Dlatego warto sięgać po te z recyklingu. Wspomniana firma Cofresco w większości swojej produkcji używa właśnie surowców wtórnych:

w ciągu najbliższych lat planujemy przejść na przerób w 100% z recyklingu. Dodatkowo oferujemy niewielkie i lekkie dozowniki do swoich papierów i folii, aby używać ich tyle, ile naprawdę się potrzebuje.

Dzięki temu Twoja kuchnia będzie jeszcze bardziej ekologiczna i ekonomiczna, ponieważ takie oszczędzanie surowców pomoże też twojemu portfelowi.

Używaj ponownie

W gamie produktów Cofresco znajduje się wiele takich, których można używać ponownie. Wystarczy je tylko wypłukać pod bieżącą wodą z użyciem niewielkiej ilości detergentu. Chociaż to nie zawsze jest konieczne. Wszystko zależy od przechowywanego wcześniej produktu. Woreczki i folie są bardzo wytrzymałe, dlatego warto mieć je w kuchni.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz