Artykuł sponsorowany

Ekologiczne bakalie w sklepie KRÓL ORZESZEK PIERWSZY

Ekologiczne bakalie w sklepie KRÓL ORZESZEK PIERWSZY

Bakalie to mieszanki suszonych owoców i orzechów, które pochodzą głównie z krajów egzotycznych. Składają się one najczęściej na migdały, suszone figi, suszone daktyle i śliwki, rodzynki, a także na kandyzowaną skórę pomarańcza oraz orzeszki włoskie czy laskowe. Zastosowanie bakali jest zaś bardzo szerokie. Dodaje się je do ciast, sosów, dań śniadaniowych wysokobiałkowych oraz do sałatek, ryb i mięs. Pamiętać trzeba jednak o tym, by wykorzystywać tylko bakalie świeże. Ekologiczne produkty znaleźć można w sklepie KRÓL ORZESZEK PIERWSZY w Inowrocławiu. Jego sprzedawcy opowiadają o tym, jak rozpoznać bakalie klasy premium.

Bakalie z certyfikatem żywności ekologicznej

Rozpoznanie wysokiej klasy mieszanek suszonych owoców i orzechów – kochanych przez Polaków bakalii – nie jest łatwych zadaniem. Jak tłumaczą jednak sprzedawcy ze sklepu KRÓL ORZESZEK PIERWSZY, ułatwieniem jest oznaczenie produktów. Bakalie wysokiej klasy posiadają certyfikaty, w tym znaki produktów ekologicznych. Takie wyroby spożywcze są dokładnie badane pod kątem jakościowym i nie mogą zawierać substancji sztucznych: konserwantów, barwników i aromatów. Dzięki temu nie tylko są zaś zdrowsze, ale i smaczniejsze. W sklepie KRÓL ORZESZEK PIERWSZY kupić można zatem bakalie aromatyczne i przepyszne. Skąd one zaś pochodzą?

Wysokiej klasy bakalie trafiają do Polski z państw, które wypełniają restrykcyjne wymogi narzucane przez UE. Mieszanki orzechowo-owocowe tworzą producenci z Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Maroka, Turcji, Grecji, Cypru, a także Izraela. Bakalie z tych krajów to w większości produkty klasy premium. Bakalie z Ameryki Południowej są zaś wyraźnie tańsze, ale także mniej wartościowe.

Dlaczego warto kupować bakalie na wagę?

Nie tylko na certyfikaty żywności ekologicznej należy zwracać uwagę przy kupnie bakalii. Duże znaczenie ma też to, czy sprzedawane są one luzem, czy też w postaci paczkowanej. W sklepie KRÓL ORZESZEK PIERWSZY bakalie dostępne są na wagę i to właśnie je warto wybierać. Dlaczego jednak lepiej unikać orzechów i suchych owoców w gotowych paczkach?

Po pierwsze bakalie paczkowane są najczęściej przygotowane w złożonych procesach technologicznych, co oznacza, iż są to wyroby przetworzone. W większości przypadków posiadają one różne sztuczne dodatki uszlachetniające. Po drugie, bakalie w opakowaniach to produkty, których nie można powąchać, dotknąć czy nawet posmakować. Ciężko zatem określić ich świeżość, a po otwarciu paczki często mają one charakterystyczną woń mydła i zjełczałego oleju. Oznacza to, że są one zepsute. Trzeci powód, dla którego lepiej unikać gotowych opakowań na rzecz kupna bakalii na wagę jest to, że można poprosić sprzedawców o taką ilość, jaka jest nam aktualnie potrzebna. Nie trzeba martwić się również o sklejone rodzynki i daktyle – wysokiej klasy bakalie wyróżniają się swoją sypkością.

Czy siarkowanie bakalii jest zdrowe?

Siarkowanie bakalii to nic innego jak ich konserwowanie specjalnie przygotowanym do tego gazem, którym jest dwutlenek siarki. Produkty siarkowane muszą mieć na etykiecie symbol E-220, a ten wskazuje, iż dany wyrób nie jest najwyższej jakości. Bakalie siarkowane nie są świeże, ponieważ znacznie wydłużony został ich termin ważności. Mimo tego, iż takie wyroby nie są podatne na rozwój pleśni czy bakterii, lepiej ich unikać. Nie tylko nie oddają one prawdziwego smaku bakalii, ale także pozbawione są one kompleksu witamin, który można zapewnić sobie dzięki spożywaniu suszonych owoców i orzechów.

Warto zatem udać się na poszukiwania wysokiej klasy bakalii na mniejszych bazarach i stoiskach z żywnością bio. Klienci z Inowrocławia koniecznie powinni odwiedzić zaś eko sklep KRÓL ORZESZEK PIERWSZY, gdzie kupić można również cukier trzcinowy, herbatę zieloną, płatki migdałowe, orzechy laskowe czy ekologiczną żurawinę. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz