Domowe jedzenie dla każdego
Polska kuchnia jest jedną z najciekawszych i wciąż zyskuje nowych zwolenników. Dodatkowo, lubimy chodzić do restauracji, szczególnie gdy jesteśmy na wakacjach. Dlatego też podczas dużych i małych wojaży bardzo często wybieramy lokale, które serwują nam domowe jedzenie. Skąd popularność takiej kuchni?
Dania polskiej kuchni bazują na świeżych produktach, aromatycznych przyprawach i mącznych dodatkach. Lubimy ciekawe połączenia smaków, bogactwo składników używanych do przygotowania oryginalnych dań. Taka kuchnia doceniana jest szczególnie na wczasach, gdzie zwiększona aktywność sprzyja częstszym wizytom w lokalach. A jeśli taki lokal znajduje się w sąsiedztwie górskich szlaków, jak Chatka Puchatka, o wiele chętniej szukamy pysznego jedzenia na rozgrzewkę po długich spacerach. Jakie dania są dziś najpopularniejsze? Po jakie warto sięgnąć na wyjeździe?
Pierwsze danie- ciepło i smacznie
Dania określane mianem domowych kojarzą nam się z kuchnią naszych mam i babć. Stąd ogromny sentyment do dań, które każdy z nas kiedyś miał okazję spożywać. Wybieramy je nawet, będąc na wakacjach! W naszej kulturze przyjęło się, że na pierwsze danie podawane są aromatyczne zupy pełne zdrowych warzyw, ziół i dodatków. Restauracje specjalizujące się w domowych potrawach nie pomijają tego punktu w menu. Podstawą oferty jest zupa pomidorowa z makaronem czy barszcz czerwony z pierogami lub z krokietem. To dania, które kojarzą się z dzieciństwem. Regionalna kuchnia domowa pozwala nam za to poznać nowe pyszne smaki. Dlatego w górskiej restauracji znajdziemy również kwaśnicę z ziemniakami, a dla prawdziwych smakoszy znajdzie się kwaśnica z ziemniakami i żeberkami. To świetna opcja na poznanie lokalnych smaków, które na stałe mogą zagościć w naszym menu. Po zupie zazwyczaj przychodzi czas na coś bardziej treściwego.
Drugie danie- jarsko, albo z mięsem
Rosnące zapotrzebowanie na dania wegetariańskie sprawiło, że wiele restauracji, nawet tych górskich, oferuje opcje bez mięsa. Stąd po pysznej zupie możemy spróbować pierogów z owocami, pierogów z kapustą i grzybami lub knedli ze śliwkami. Jednak i wielbiciele mięsa znajdą coś dla siebie po trudach zwiedzania, na nich czekają pierogi z mięsem, ruskie, oraz szeroki wybór mięsnych dań obiadowych. Po długich spacerach zamówić można treściwy placek po zbójnicku z gulaszem wieprzowym, golonkę wieprzową z wody, karczek pieczony w sosie węgierskim lub pieczarkowym czy polędwicę wieprzową duszoną. Dla amatorów delikatniejszych smaków polecane są dania z drobiu: filet z indyka, filet z kurczaka, udko z kurczaka panierowane. W ten sposób nawet po długich spacerach po mieście lub górskich szlakach poczujemy się najedzeni i szybko zregenerujemy siły.