Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Podczas codziennych zakupów niewielu z nas przykłada uwagę do jakości kupowanych produktów spożywczych. Głównym kryterium bywa zazwyczaj cena żywności oraz nasze upodobania kulinarne. To duży błąd, ponieważ zła dieta daje początek wielu schorzeniom, a także negatywnie wpływa na nasz wygląd i samopoczucie. Ostatnio wiele się słyszy o żywności ekologicznej. Czym jest i jakie są jej największe zalety?

Żywność eko, bio, organic

Żywność ekologiczna nazywana jest także żywnością organiczną lub BIO. Jej produkcja odbywa się zgodnie ze ściśle określonymi standardami. Ich celem – oprócz wyhodowania płodów rolnych o jak najlepszej jakości- jest także szeroko pojęta ochrona środowiska. W całym procesie produkcyjnym zabrania się stosowania pestycydów, innych chemicznych środków ochrony roślin oraz preparatów, które przyśpieszają ich wzrost i zapewniają bardziej atrakcyjny wygląd. Równie restrykcyjne przepisy dotyczą produkcji mięsa, jaj oraz mleka i jego przetworów, pochodzących z ekologicznych źródeł. Zwierzętom hodowlanym nie podaje się antybiotyków ani medykamentów, które powodują znaczny przyrost masy mięśniowej. Karmi się je tylko sprawdzonymi paszami o bezpiecznym składzie. Także ich hodowla odbywa się  w znacznie bardziej przyjaznych warunkach niż hodowla zwierząt przeznaczonych do masowego uboju.

Zalety żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna – choć czasami wygląda mniej imponująco od powszechnie dostępnego pożywienia- ma dużo większe walory smakowe i korzystnie wpływa na nasz organizm. Jak zapewnia specjalista z firmy Zdrowa Żywność Bio Eko Organic- jest też bogatsza w błonnik, witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze od pożywienia produkowanego w warunkach konwencjonalnych. Ponadto żywność bio pozbawiona jest metali ciężkich, pestycydów, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku, co czyni ją idealnym pożywieniem dla niemowląt, dzieci i wszystkich osób, które przykładają wagę do tego, co znajduje się w ich lodówce.Żywność ekologiczna obejmuje w zasadzie wszystkie kategorie produktów spożywczych. Sklepy ekologiczne - oprócz świeżych warzyw i owoców- oferują też wysokiej jakości kasze, makarony, pełnoziarniste mąki i bakalie. W sprzedaży znajdziemy także suche rośliny strączkowe, miody i różne rodzaje płatków. Popularne są również ekologiczne soki i przetwory.

Wady żywności ekologicznej

Każdy medal ma dwie strony, tak więc obok zalet, można wymienić też wady pożywienia organicznego. Przede wszystkim jest ono stosunkowo trudno dostępne. Żywność ekologiczną znajdziemy w sklepach ekologicznych i w wybranych gospodarstwach rolnych. Restrykcyjne standardy  produkcji, powodują, że towary organiczne są droższe. Jednak wyższa cena wynika z lepszej jakości oferowanych produktów, a jak powszechnie wiadomo- na zdrowiu nie należy oszczędzać.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz