Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wybierać tradycyjne pieczywo i wyroby cukiernicze?

Dlaczego warto wybierać tradycyjne pieczywo i wyroby cukiernicze?

Pieczywo stanowi dużą część jadłospisu Polaków. Na śniadanie zajadamy się smacznymi kanapkami, do pracy zabieramy ze sobą drożdżówkę, a popołudniowej kawy nie wyobrażamy sobie bez kawałka ciasta. Jednak tak jak wszystkie artykuły spożywcze, pieczywo również bywa niskiej jakości. Na takie bardzo łatwo natknąć się w marketach, gdzie najczęściej robimy zakupy. Dlaczego warto kupować pieczywo i wyroby cukiernicze w sprawdzonych delikatesach?

Pieczywo według dawnych receptur

Zarówno wielkie markety, jak i nieco mniejsze sieci handlowe kuszą swoich klientów pieczywem prosto z pieca. Jego zapach roznosi się po całym sklepie i wzbudza chęć zakupu świeżego i gorącego jeszcze chleba czy kilku bułek. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że pieczywo tego typu powstaje z głęboko mrożonego ciasta, które – zanim trafi do pieca- może przeleżeć w mroźni nawet kilka miesięcy. W dodatku ciasto to robione jest z gotowych mieszanek, które pozbawione są większości składników odżywczych i minerałów. Pełno w nim za to konserwantów i substancji spulchniających, które niejednokrotnie powodują alergie oraz przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Lekarze nie zalecają pieczywa z mrożonego ciasta dzieciom i kobietom w ciąży, mimo to jest ono kupowane na potęgę. Mniejsze i regionalne delikatesy takie jak np. Społem oferują swoim klientom wypieki, które powstają na bazie tradycyjnych receptur. Pieczywo tego rodzaju powstaje z najwyższej jakości mąki i świeżego ciasta, które każdego dnia na nowo przygotowywane jest przez doświadczonych piekarzy. Dzięki temu chleb, bułki czy rogale mają wyjątkowy smak, są chrupkie i co najważniejsze- zdrowe. Takie pieczywo znacznie dłużej zachowuje też swoją świeżość i nie robi się twarde i niesmaczne zaledwie po paru godzinach.

Wyborne ciasta i torty

Wyroby cukiernicze, które są dostępne w marketach jest zwyczajnie niedobre. Produkuje się je ze składników niskiej jakości, co przekłada się na smak ciast, ciasteczek i tortów. Mimo że wyroby te prezentują się nienagannie za szklaną ladą, nie warto przeznaczać na nie choćby złotówki. W sprawdzonych delikatesach znajdziemy wyborne ciasta i torty, które produkowane są na potrzeby sklepu. W związku z tym mamy pewność, że są one zawsze świeże, pachnące i smaczne. W placówkach handlowych tego rodzaju znajdziemy pyszne ciasta biszkoptowe, drożdżowe, kruche i tortowe. Wiele firm oferuje także usługę pieczenia ciast na zamówienie. Bez problemu kupimy tam tort komunijny czy weselny stworzony zgodnie z oczekiwaniami klienta.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz