Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto włączyć ryby do swojej diety?

Dlaczego warto włączyć ryby do swojej diety?

Ryby są niezwykle zdrowe. Zawierają bardzo dużo składników odżywczych, wśród których szczególne znaczenie mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, stanowią ważne źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Przedstawiciele narodów, uwzględniających w swoim jadłospisie dużą zawartość ryb, zdecydowanie rzadziej chorują. Dlaczego jeszcze warto włączyć ryby do swojego menu?

Obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki układ nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie, dlatego też człowiek musi dostarczać je wraz z pożywieniem. Podstawowym źródłem tych składników są właśnie ryby, szczególnie jeżeli chodzi o kwas omega 3. Natomiast omega 6 występuje przede wszystkim w zimnotłoczonych olejach roślinnych. Jeden i drugi składnik jest równie ważny. Jednakże ważnym elementem jest zachowanie właściwej proporcji, która powinna wynosić 1:4. Ze względu na ograniczone spożycie ryb wśród Polaków, zależność ta jest zachwiana. Zwiększenie spożycia ryb i przetworów rybnych mogłoby poprawić określoną proporcję.

Podstawowe korzyści wynikające z jedzenia ryb

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas omega 3, zapewniają ochronę przed miażdżycą. Co więcej, badania naukowe wskazują, że mają one działanie przeciwnowotworowe, przeciwdepresyjne, a także przeciwalergicznie. Warto podkreślić, że największa ilość kwasów znajduje się w makreli, łososiu czy sardeli.

Wartości odżywcze zawarte w rybach przyczyniają się do poprawy pracy mózgu i pozwalają na lepsze procesy myślowe – wskazuje przedstawiciel firmy Rafa, która ma nieprzerwane wieloletnie doświadczenie w produkcji i dystrybucji ryb. Ponadto, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto podkreślić, że przynoszą również doskonałe rezultaty, jeżeli chodzi o stan skóry. Wspomagają także proces odchudzania dzięki hamowaniu litogenezy.

Ryby i przetwory rybne dostarczają wiele witamin. Jest to między innymi witamina A oraz D. Pierwsza pozwala na rozwój i regenerację komórek. Natomiast witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Zmniejsza także niebezpieczeństwo chorób układu krążenia. Zarówno jedną, jak i drugą witaminę znajdziemy w tłustych rybach morskich.

Ryby stanowią źródło wielu cennych witamin i mikroelementów. Dlatego warto włączyć te produkty do naszego jadłospisu. Jednakże istotne znaczenie ma to, jakie gatunki wybieramy. Nie wszystkie bowiem zapewniają zaprezentowane wyżej korzyści. Ważny jest także sposób przygotowania, gdyż może on w istotny sposób przyczynić się do utraty wartościowych elementów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz