Dlaczego warto jeść dynię?

Dlaczego warto jeść dynię?

Jesienią w naszej kuchni króluje dynia. To pyszne warzywo nie tylko zawiera minerały i witaminy niezbędne dla naszego zdrowia, ale również jest doskonałym składnikiem jesiennych zup, ciast i przekąsek. Przeczytaj, dlaczego warto umieścić dynię w swoim jesiennym menu. Poznaj różne odmiany dyni i dowiedz się, jak możesz je wykorzystać. Wypróbuj przepisy na dania z dyni.

Dynia - właściwości

Czy wiesz, że dynia jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa? Zawiera między innymi witaminę C oraz cynk, które są niezbędne dla zdrowia naszego układu odpornościowego. W jednym kubku ugotowanej dyni znajdziemy aż 19% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!

Miąższ dyni jest również bogaty w beta-karoten, który ma działanie przeciwzapalne i jest silnym przeciwutleniaczem. Ten składnik może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, łagodzi procesy zapalne i pomaga ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

Dzięki kukurbitynie dynia działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najwięcej tego związku znajdziemy w pestkach dyni. W pestkach znajdziemy również cynk, siarkę, potas, magnez oraz wapń, które są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu pestki dyni mają pozytywny wpływ na stan naszych włosów i skóry.

O piękny wygląd dbają również witaminy A i E, które znajdziemy w miąższu tego pysznego warzywa.  Witamina A reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o jej młody wygląd, pomagając nam walce ze zmarszczkami.

Odmiany dyni – którą wybrać?

Jesienią w sklepach możemy spotkać wiele odmian dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Która będzie najlepsza do zupy, a z której zrobisz pyszne ciasto? Czy dynia może być ozdobą? Poznaj najpopularniejsze odmiany tego warzywa.

  • Dynia zwyczajna – osiąga spore rozmiary. Jej skórka jest pomarańczowa lub żółta. Ta dynia jest idealna na przetwory, zupę i sosy. Ponieważ jest najmniej słodka, nie nadaje się do deserów.
  • Dynia Hokkaido – ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę. Miąższ ma lekko orzechowy smak. Ta odmiana dyni nadaje się przyrządzenia zup, sałatek, past czy kopytek.
  • Dynia Prowansalska – duża, podzielona na segmenty dynia o ciemnozielonej, miejscami przechodzącej w pomarańcz, skórce. Jest doskonała do placków czy gnocchi z dyni. Można ją jeść na surowo.
  • Dynia makaronowa – ma lekko podłużny kształt i żółtą skórkę. Miąższ w zapachu przypomina miąższ melona. Możemy z niej zrobić spaghetti z dyni. Pasuje do dań wytrawnych, puddingów, deserów i ciast.
  • Dynia piżmowa – to dynia o gruszkowatym kształcie i jasnej skórce. Ma delikatny orzechowy smak. Nadaje się zarówno do faszerowania, jak i pieczenia, czy przygotowania puree z dyni oraz zupy dyniowej.
  • Dynia ozdobna – ma bardzo twardą skórkę i miąższ, dzięki czemu jest odporna na uszkodzenia i nadaje się do długiego przechowywania. Sprawdzi się jako piękny jesienny akcent na stole lub parapecie.

Dynia w kuchni – gotowanie, pieczenie, mrożenie

Dynia ma wiele zastosowań – możemy przygotować z puddingi i desery, ciasta, smaczną zupę krem, puree, kopytka czy zastąpić nią makaron spaghetti. Do jedzenia najlepiej wybierać dynie ciężkie, o symetrycznym kształcie. Najlepiej przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu.

Jak ugotować dynię? 

Najpierw warzywo należy pokroić na duże kawałki. W tym celu ostrym nożem trzeba odciąć wierzch dyni, a następnie rozciąć ją na pół. Potem należy usunąć pestki oraz włóknisty miąższ. Pokrojoną dynię należy opłukać i umieścić w dużym garnku, w którym znajduje się 250 ml wody. Warzywo gotujemy pod przykryciem około 20-30 min, aż zmięknie.

Jak upiec dynię? 

Obrane warzywo należy pokroić na kawałki lub zostawić w formie półksiężyca. Dynię najlepiej przyprawić solą i oliwą. Możemy do niej dodać również czosnek, ulubione zioła, cynamon, imbir i ostrą paprykę. Kawałki dyni mieszamy z przyprawami i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 20 min.

Pamiętajmy, że pokrojoną dynię najlepiej jest zjeść tego samego dnia. Jeśli zostanie nam warzywa, możemy je zamrozić. Dynię można mrozić surową lub upieczoną. Surową najlepiej umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki, obrać ze skóry i włożyć do torebek strunowych i do zamrażarki.

Szukasz pomysłów na przepisy na dania z dyni? Zajrzyj do naszego drugiego artykułu, w którym znajdziesz jesienne przepisy na najlepsze dania z dyni.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz