Artykuł sponsorowany

Dlaczego w przemyśle spożywczym warto korzystać z gotowych mieszanek przypraw?

Dlaczego w przemyśle spożywczym warto korzystać z gotowych mieszanek przypraw?

Dzięki przyprawom każde danie nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. W naszej kuchni zawsze mamy pod ręką co najmniej kilkanaście różnych przypraw, które stosujemy podczas gotowania. Nie inaczej jest w przetwórstwie spożywczym. Gotowe mieszanki służą do doprawiania praktycznie wszystkich produktów  – począwszy od wędlin, na zupach instant kończąc. Producenci żywności raczej rzadko decydują się na samodzielne tworzenie kompozycji smakowych. Dlaczego?

Co znajduje się w gotowych mieszankach przypraw?

W skład gotowych mieszanek przyprawowych wchodzą starannie wyselekcjonowane zioła, suszone warzywa, owoce, przyprawy korzenne i inne składniki, które odpowiadają za poprawę smaku i aromatu żywności. Tego typu kompozycje bazują na tradycyjnych recepturach, które od wieków świetnie sprawdzają się w branży gastronomicznej i spożywczej. Warto podkreślić, że w każdej części świata stosuje się inne mieszanki przypraw. Jeśli więc chcemy przygotować danie kuchni zagranicznej, łatwiej jest nam sięgnąć po gotową, idealnie wyważoną mieszankę, aniżeli dodawać każdej z przypraw osobno, licząc na to, że uda nam się uzyskać właściwy balans smaków.

Dlaczego producenci żywności stosują gotowe mieszanki przypraw?

Jak informuje przedstawiciel z firmy Culinar, która jest uznanym producentem dodatków do żywności – stosowanie gotowych mieszanek przypraw to duża oszczędność czasu i pieniędzy. Kompozycje smakowe dla branży przetwórczej występują w większych opakowaniach jednostkowych niż te, które na co dzień możemy kupić w sklepach. Często mają one pojemność 20-25 kg, co pozwala obniżyć koszty produkcji żywności. W dodatku przyprawy skomponowane są tak, że nie potrzeba już żadnych innych dodatków, aby uzyskać odpowiednią smakowitość produktów spożywczych. Stosowanie gotowych mieszanek zmniejsza czas naważania oraz ryzyko błędu, ponieważ ważymy jedną mieszankę, a nie kilka pojedynczych składników.

Producenci żywności nie muszą też tracić czasu na komponowanie własnych mieszanek. Ponadto stosowanie mieszanek przyprawowych pozwala na zachowanie jednakowej jakości oferowanych towarów. Konsumenci przywiązują się do smaku i aromatu dań i z trudem akceptują jakiekolwiek zmiany w składzie. Dzięki gotowej mieszance produkty spożywcze zawsze smakują tak samo, mimo że pochodzą z różnych serii produkcyjnych. Wzbudza to zaufanie do marki oraz zwiększa jej rozpoznawalność w miarę, jak dany produkt (np. chipsy) zdobywa popularność wśród klientów.

Producenci dodatków do żywności oferują mieszanki przyprawowe niemalże dla każdego rodzaju produkcji spożywczej. Dostępne są przyprawy do wędlin, kiełbasy, dań warzywnych, wegetariańskich, rybnych, mrożonek, deserów czy sosów. Wśród tak bogatej oferty sprzedażowej każdy producent żywności znajdzie coś dla siebie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz