Dlaczego produkuje się sól jodowaną? - Edo sp. z o.o.
Znaczenie jodu w organizmie człowieka
Pierwiastek ten jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy tj. tyroksyny i trójjodotyroniny, które mają wpływ m.in. na:
- przemianę materii,
- rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu,
- prawidłową pracę nerek i serca,
- rozwój kości,
- oddychanie komórkowe,
- wytwarzanie energii.
Minerał ten jest silnym przeciwutleniaczem i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. W związku z tym posiada właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe oraz działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Dlaczego zaczęto stosować sól jodowaną?
Brak jodu w codziennej diecie powoduje wiele dolegliwości związanych przeważnie z nieodpowiednim funkcjonowaniem tarczycy. U dzieci niedostatek jodu może nawet doprowadzić do opóźnienia ich rozwoju psychicznego i fizycznego. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Konsekwencją zbyt niskiego poziomu jodu może być uszkodzenie mózgu płodu, a także przedwczesny poród lub poronienie.
Człowiek może uzupełnić poziom jodu wyłącznie przez właściwe odżywianie. Bogata w jod dieta składa się z ryb morskich oraz innych owoców morza. W wielu krajach dostęp do tego typu produktów jest bardzo ograniczony, co skutkowało znacznym niedoborem jodu w społeczeństwie. W celu poprawy tej niekorzystnej dla zdrowia sytuacji postanowiono produkować sól jodowaną.
Na czym polega jodowanie soli?
Jak podkreśla pracownik z firmy Edo sp. z o.o. konfekcjonującej sól i inne sypkie artykuły spożywcze:
Sól jodowana, która trafia do naszego zakładu to produkt spożywczy przeznaczony wyłącznie dla gospodarstw domowych. Proces jodowania przeprowadzany jest przez naszych dostawców jeszcze na etapie produkcji. Najczęściej stosowana jest tzw. metoda mokra polegająca na spryskaniu soli niewielką ilością jodanu potasu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dodawanie 30-40 mg jodu na 1 kg soli. Dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi od 100 mg u dzieci, do 200 mg u kobiet w ciąży. Przysłowiowa główka od szpilki jodu wystarczyłaby człowiekowi na cały miesiąc. Sól używana jest w niewielkich ilościach, więc doskonale nadaje się na produkt spożywczy, dzięki któremu można uzupełnić niedostatki tego pierwiastka.