Artykuł sponsorowany

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej nadają się do gastronomii?

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej nadają się do gastronomii?

Osoby prowadzące lokale gastronomiczne doskonale zdają sobie sprawę z tego, czym powinno charakteryzować się wyposażenie profesjonalnej kuchni. Muszą to być elementy przede wszystkim trwałe, ale również bezpieczne i łatwe do wyczyszczenia. Nie ma lepszego rozwiązania niż meble i pozostałe wyposażenie kuchni wykonane ze stali nierdzewnej. Dlaczego?

Co sprawia, że meble stalowe są coraz chętniej wybierane w gastronomii?

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej to przede wszystkim gwarancja jakości na długie lata. Otwarcie własnego lokalu jest przedsięwzięciem, które wymaga odpowiedniego zaplecza finansowego. Już od początku warto stawiać na elementy wyposażenia, które będą bardzo trwałe. Jest to ograniczenie niepotrzebnych zmian na najbliższe lata, a tym samym forma oszczędności. Należy zauważyć, że wyposażenie kuchni wykonane ze stali nierdzewnej, jak sama nazwa wskazuje, jest zabezpieczone przed korozją. Nie ma zatem obaw, że wykorzystanie wody lub innych materiałów płynnych przyczyni się do powstania jakichkolwiek uszkodzeń mebli czy elementów wyposażenia. Drugą bardzo ważną kwestią jest natomiast bardzo łatwe utrzymanie odpowiedniej czystości. Wystarczy przetarcie mokrą szmatką blatu, aby pozbyć się najtrudniejszych zabrudzeń. Jest to bardzo duża wygoda dla osób, które pracują w kuchni i w godzinach szczytu muszą wydawać posiłki w błyskawicznym tempie. Nawet w przypadku niezapowiedzianej kontroli można bardzo szybko usunąć wszelkie resztki z przygotowywania posiłków dla gości lokalu.

Meble ze stali nierdzewnej – funkcjonalność i estetyka

Oprócz kwestii praktycznej, która została poruszona powyżej, bardzo ważna jest także estetyka i ogólny wygląd kuchni, które mogą przekładać się na dobre samopoczucie pracowników i ich motywację do pracy. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej prezentują się bardzo dobrze. Srebrny kolor zazwyczaj pasuje do wszystkiego. Ponadto 

w przypadku chęci wyeksponowania czy sfotografowania posiłku również nie ma najmniejszego problemu. Na stalowym tle wszystko prezentuje się znakomicie.

Bezpieczeństwo przede wszystkim!

Pomijając kwestię funkcjonalności czy estetyki wyposażenia gastronomicznego, najważniejsza będzie inna kwestia – bezpieczeństwo. Podczas kuchennych eksperymentów wykorzystywany jest ogień – zwłaszcza jeżeli szef kuchni tworzy finezyjne potrawy. W takiej sytuacji nietrudno o zagrożenie. Jak podkreśla specjalista z firmy SOMET Sp. z o.o. :

Meble wykonane ze stali nierdzewnej dają swego rodzaju poczucie bezpieczeństwa. Nie ma ryzyka, że zaczną się palić, jak mogłoby się stać w przypadku np. mebli drewnianych. Tego typu elementy stanowią więc naturalną ochronę przeciwpożarową – dodaje.

Odpowiednio pielęgnowane specjalistycznymi środkami meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są naprawdę bardzo wytrzymałe. W niemal niezmienionym stanie wytrzymują co najmniej kilkadziesiąt lat. Jest to doskonała inwestycja, nad którą nie warto się zastanawiać.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz