Artykuł sponsorowany

Dla kogo przeznaczona jest oferta zakładów przetwórstwa mięsa?

Dla kogo przeznaczona jest oferta zakładów przetwórstwa mięsa?

Zakłady przetwórstwa mięsa to punkty, z którymi współpracuje wiele firm – m.in. lokale gastronomiczne, ale nie tylko. Można w nich nabyć mięso precyzyjnie poporcjowane, co ułatwia późniejszą sprzedaż lub wykorzystanie przy przygotowywaniu potraw. Z usług takich zakładów korzystają również rolnicy. Dla kogo jeszcze przeznaczona jest oferta firm zajmujących się przetwórstwem mięsa?

Na czym polega funkcjonowanie zakładów przetwórstwa mięsa?

W Polsce jednym z najbardziej cenionych mięs jest wieprzowina. Półtusze składają się z wielu elementów handlowych, które wyodrębnia się w procesie porcjowania. Do zakładów przetwórstwa takie mięso trafia prosto z ubojni. Pierwszym i najważniejszym kontrahentem jest zatem rzeźnik lub rolnik, który hoduje np. trzodę chlewną. Po dostarczeniu półtuszy jest ona oceniana pod względem klasy i następnie poddawana obróbce. Polega ona na wykrawaniu właściwych części – wspomnianych elementów handlowych.

W ten sposób powstaje oferta dla nabywców mięsa wieprzowego. Mogą oni w zakładach jego przetwórstwa zakupić m.in. karkówkę, słoninę, polędwiczkę, żeberka, szynkę, golonkę, łopatkę i niezwykle popularny w Polsce schab. Istotne są także podroby, jakie również uzyskuje się w trakcie obróbki półtuszy. Wysokiej klasy mięso wieprzowe i przygotowane z niego elementy handlowe to główna część oferty, jaką dla swoich klientów stworzyły Zakłady Mięsne "Tur". To właśnie na sprzedaży poporcjowanego mięsa polega funkcjonowanie takich punktów. Z jakimi najczęściej podmiotami współpracują?

Kto współpracuje z zakładami przetwórstwa mięsa?

Asortyment zakładów zajmujących się przygotowaniem elementów handlowych mięsa wieprzowego przeznaczony jest m.in. dla rozmaitych lokali gastronomicznych. Korzystają z niego restauracje i bary, które serwują gościom potrawy uwzględniające wieprzowinę wysokiej jakości. Ta może być również przeznaczona do dalszej dystrybucji. Zakłady przetwórstwa mięsa swoją ofertę kierują z tego względu również do rozmaitych sklepów – zarówno niewielkich, jak i wielkopowierzchniowych.

Nie tylko jednak sprzedaż hurtowa mięsa jest w tym wypadku elementem funkcjonowania na rynku wspomnianych zakładów. Muszą one pozyskiwać główny produkt ze sprawdzonego źródła. Są zatem nabywcą wieprzowiny pochodzącej od rolników lub ze specjalistycznych ubojni. Zakłady przetwórstwa mięsa stanowią zatem bardzo istotny punkt w łańcuchu dystrybucji tego artykułu spożywczego. Ich działanie znacząco usprawnia proces dostarczania mięsa w określonych częściach finalnemu odbiorcy, czyli konsumentowi.

Opracowanie:
Kobylec 230
tel. 14 610 55 70
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz