Materiał Partnera

Dieta w chorobach jelit

Dieta w chorobach jelit

W ostatnich latach obserwujemy w Polsce i na świecie wzrost zachorowania na różnorakie choroby jelit, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego- Crohna, a także zespół jelita drażliwego. Jednym z głównych sposobów łagodzenia objawów w przypadku tego typu dolegliwości jest dieta, która powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Jak ją ułożyć i o czym nie zapomnieć?

Dieta eliminacyjna

W przypadku chorób jelit często zdarza się, że to, co działa w przypadku jednych pacjentów, może szkodzić drugim. Dlatego pierwszym krokiem jaki zaleci nam każdy wykwalifikowany dietetyk, będzie uważne obserwowanie naszego organizmu, w tym monitorowanie symptomów po spożyciu konkretnych dań. Jednak dietę eliminacyjną dobrze jest przeprowadzać pod okiem specjalisty, którym może pomóc nam zidentyfikować i wykluczyć szkodliwe składniki, a także znaleźć ich równie zdrowe zastępniki.

Maksymalizacja ilości składników odżywczych

Jednym ze skutków ubocznych związanych z chorobami jelit jest pogorszona absorpcja składników odżywczych. Dlatego też ważne staje się to, aby wraz z pożywieniem dostarczać ich optymalną ilość i zwracać uwagę na ewentualne niedobory. Jeśli chcemy ich uniknąć, również warto rozpocząć współpracę z doświadczonym dietetykiem, który zwróci nam uwagę na mikroelementy, których możemy szczególnie potrzebować i doradzi nam, jak zagwarantować ich odpowiednie spożycie. Takie usługi oferuje poradnia dietetyczna OLFIT, która współpracuje m.in. z osobami zmagającymi się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, w tym z chorobami jelit. 

Nie rezygnuj z warzyw i owoców

Często spotykaną poradą, szczególnie w przypadku osób cierpiących na choroby zapalne jelit, jest zalecenie unikania błonnika, w tym tego zawartego w owocach i warzywach. O ile prawdą jest, że w przypadku nasilenia objawów chorobowych rzeczywiście niektóre warzywa i owoce mogą nieco potęgować nieprzyjemne reakcje organizmu, to w długim okresie czasu nie możemy z nich całkowicie zrezygnować. W takiej sytuacji warto postawić na najbardziej delikatne ich rodzaje, bez pestek i skórek, gotowane, w formie przecierów, rozcieńczonych soków, musów domowych.

Pierwszym krokiem do zarządzania dolegliwościami związanymi z chorobami jelit, jest odpowiednio dobrana dieta. Aby zagwarantować sobie dostarczanie wszystkich, potrzebnych ciału składników odżywczych, dobrze zaplanować ją wraz z pomocą wykwalifikowanego i doświadczonego dietetyka, który dopasuje jadłospis do naszego stylu życia oraz potrzeb organizmu.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz