Dieta i posiłek na mieście? Z Bombardino Restobar to możliwe
Szacuje się, że dla ponad 85% Polaków zdrowe odżywianie jest priorytetem. Niektórzy przechodzą na dietę z powodów zdrowotnych czy ideologicznych, inni zaś robią to ze względu na swoją sylwetkę. Bez względu na powody, wszystkie te grupy łączy jedno – wybór odpowiedniego dania w restauracji. Jakie posiłki wybierać na diecie, by nie przerywać redukcji masy ciała, a jednocześnie nie głodować podczas spotkania z przyjaciółmi w lokalu gastronomicznym?
Dieta a wybór lokalu gastronomicznego
Wieczorne wyjście to baru ze znajomymi czy też romantyczna randka we dwoje wcale nie oznacza tego, że trzeba pożegnać się z dietą, ponieważ menu każdego lokalu gastronomicznego będzie pełne niezdrowych przekąsek, tłustych dań głównych czy kalorycznych deserów. Przed wyborem restauracji warto zorientować się, czy w jej propozycji znajdują się danie niskokaloryczne i lekkostrawne. Wybór odpowiedniej restauracji czy kawiarni sprawi, że dietetyczna silna wola nie zostanie wystawiona na próbę. Dzisiaj wiele restauracji wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, proponując im zarówno tradycyjne fastfoody, takie jak pizza czy hamburger (które jedzone raz na jakiś czas nie będą zabójcze dla zdrowia), jak i zdrowe propozycje w postaci zup czy sałatek. Przykładem takiego miejsca jest Bombardino Restobar w Kłodzku, który otwiera się na potrzeby osób cieszących się doskonałą przemianą materii oraz tych, które z różnych przyczyn muszą dbać o linię.
Jakie posiłki wybierać w restauracji będąc na diecie?
Najczęstszym dietetycznym wyborem na diecie są oczywiście sałatki. Nieodzowną królową jest propozycja rodem z Grecji, oparta na mieszance sałat, pomidorach, czerwonej cebuli, serze feta oraz oliwie z oliwek. W ofercie Bombardino Restobar można znaleźć również sałatkę śródziemnomorską, bazującą na kurczaku oraz sosie musztardowo-miodowym. Wiele osób zapomina jednak o tym, że doskonałym wyborem na diecie może być również zupa, oczywiście nie ta, do której została dodana spora ilość tłustej śmietany. Tutaj warto wybrać lekkie propozycje jarzynowe. A jeśli wyjątkowo przypadnie Ci do gustu główne danie, zawsze możesz poprosić kelnera o to, by makaron pszenny został zastąpiony wyrobem pełnoziarnistym lub brązowym ryżem. Podobnie jest z sosem do sałatki – jeśli boisz się, że podbije on kaloryczność posiłku, możesz wspomnieć o tym, by został on podany w oddzielnym naczyniu. Dzięki temu sam zdecydujesz o jego ilości.
Współczesne lokale gastronomiczne nie ograniczają się jedynie do kilku dań, dodając do swojego menu dietetyczne pozycje. Dzięki temu nikt nie musi rezygnować już z pilnowania tego, by jego jadłospis nie przekroczył określonej ilości składników, a jednocześnie był zbilansowany i smaczny.