Artykuł sponsorowany

Dezynfekcja i mycie w przemyśle spożywczym z GC Consulting

 Dezynfekcja i mycie w przemyśle spożywczym z GC Consulting

Artykuły spożywcze przed trafieniem na sklepowe półki poddawane są licznym procesom, które pozwalają staranne je przygotować do wprowadzenia na rynek. Aby zapewnić im odpowiednie warunki produkcji, należy zadbać o czystość miejsca pracy. Firma GC Consulting dzięki swojemu 32-letniemu doświadczeniu w przemyśle chemicznych środków myjących dysponuje odpowiednimi rozwiązaniami. Sprawdź, jakie usługi oferuje w tym zakresie!

Przemysł spożywczy w Polsce

Według badań Eurostatu z 2020 r. przemysł spożywczy stanowi 26% udziału w całej produkcji przemysłowej. Sprawia to, że sektor ten jest jednym z najważniejszych i najszybciej rozwijających się gałęzi polskiej gospodarki. Daje przy tym ludziom zatrudnienie w ponad 1300 średnich lub dużych firmach. Dodatkowo polskie wyroby wyróżniają się dużą konkurencyjnością na tle UE i całego świata, przez co na europejskie rynki trafia ponad 70% produktów rolniczych i spożywczych.

Sam przemysł spożywczy można podzielić na miejsca takie jak: browarnie, gorzelnie, mleczarnie, młyny, cukrownie czy masarnie. W Polsce posiada on długą tradycję, dzięki której wytwarzane są produkty wysokiej jakości. Natomiast rozbudowana sieć dostawców, dobrze wyszkolona kadra i atrakcyjne koszty produkcji pozwalają konkurować z rynkami europejskimi.

Higiena a produkcja żywności

Zadbanie o higienę przygotowuje odpowiednie warunki wytwarzania produktów spożywczych, które będą bezpieczne dla zdrowia konsumenta. Rozwiązania zapewnia GC Consulting, przygotowując specjalną, szeroką ofertę dla przemysłu spożywczego. Takie podejście powinno być priorytetem dla wszystkich firm zajmujących się tą branżą. Zapewnienie prawidłowych warunków należy zacząć od poprawnego wyczyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, w których produkowane są dane towary, a także dokładnego mycia wszelkich zbiorników do przechowywania żywności.

Istnieje wiele rodzajów mycia. Jednym z nich jest mycie alkaiczne, które dzięki silnie czyszczącym środkom idealnie nadaje się do sprzątania komór wędzarniczych, silnie zatłuszczonych powierzchni czy zbiorników browarniczych. Innym sposobem jest mycie kwaśne, które sprawdza się w przemyśle mleczarskim lub do usuwania osadów mineralnych. Dodatkowo mycie ręczne pozwala na szybkie, codzienne czyszczenie. Razem z dezynfekcją są to podstawowe sposoby na utrzymanie odpowiedniej czystości w miejscu pracy, a wszystko to oferuje GC Consulting. Niezależnie od tego, co się produkuje – higiena jest podstawą.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz