Dania z pomidorami – pyszny pomysł na obiad lub kolację
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają obecności w swoim składzie likopenu - najsilniejszego antyutleniacza z grupy karetonoidów. W pomidorach znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę C, A i E a także wapń, magnez oraz żelazo. Poznaj pyszne przepisy na dania z pomidorami i wprowadź te zdrowe warzywa do swojej codziennej diety.
Szakszuka – czyli jajka gotowane w pomidorach
Przygotuj:
2 pomidory,
pół łyżki masła lub oliwy z oliwek,
pół ząbka czosnku,
2 jajka,
świeżą bazylię,
bagietkę do podania,
szczyptę oregano, chili i kminu rzymskiego,
sól, pieprz.
Szakszuka to sycące i łatwe w przygotowaniu danie z pomidorów, które możemy zjeść na przykład na śniadanie. Aby je przygotować, najpierw sparz pomidory. Obierz warzywa ze skórki i pokrój w kostkę.
Na niedużą patelnię wlej oliwę lub włóż masło oraz starty czosnek. Chwilę podsmażaj. Pomidory włóż na patelnię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż na dużym ogniu przez około 4 minuty.
Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj i gotuj około 3 minuty lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Podawaj ze świeżą bazylią, bagietką i ulubionymi dodatkami, np. hummusem.
Gaspacho – hiszpański chłodnik z pomidorów
Przygotuj:
1 kg dojrzałych pomidorów,
1 ogórek,
1 paprykę czerwoną,
1 paprykę zieloną.
2 kromki ciemnego chleba,
2 łyżki octu winnego,
1 ząbek czosnku,
1 czerwoną cebulę,
pół szklanki oliwy z oliwek,
1/4 szklanki wody gazowanej,
szczypta kuminu i pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie),
sól.
Z chleba odkrój skórkę, pozostałość pokrój w kostkę i przełóż do misy. Polej oliwą, wymieszaj.
Umyj pomidory, pokrój w grube talarki a następnie wyciśnij z nich sok do misy z chlebem. Miąższ zachowaj. Nasączony chleb pozostaw na 10 minut.
Papryki umyj, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
Przełóż nasączony chleb do misy malaksera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory i ponownie zmiksuj. Dodaj pozostałe warzywa i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Gaspacho dopraw solą, wlej ocet winny, kumin i pieprz kajeński. Wymieszaj. Dodaj wody, aby rozrzedzić zupę. Wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Pomidory faszerowane – z kaszą kuskus i mozzarellą
Przygotuj:
4 duże pomidory,
60 g kaszy kuskus,
1 kulkę mozarelli,
garść orzechów włoskich,
2 łyżki natki pietruszki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
Nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów i łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj na gładki, gęsty przecier a następnie podgrzej.
Kuskus włóż do miski. Zalej podgrzanym miąższem (powinien przykrywać kaszę na ok. 1 cm). Przykryj i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć orzechy i praż 2 minuty. Następnie posiekaj. Pietruszkę posiekaj. Mozarellę pokrój na małe kawałeczki. Dodaj wszystko do kuskusu, wymieszaj.
Farszem wypełnij pomidory. Przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.
Tarta z pomidorami i mozzarellą – pomysł na nowoczesny obiad
Przygotuj:
3 pomidory,
2 kulki mozarelli,
opakowanie ciasta francuskiego,
250 ml śmietany 36%,
3 jajka,
świeżą bazylię,
sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 8-10 minut.
Zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Pomidory pokrój w ósemki, a mozarellę w plastry. Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj mozarellą i całość zalej przygotowaną śmietaną.
Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem udekoruj bazylią. Tartę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.