Dania z pomidorami – pyszny pomysł na obiad lub kolację

Dania z pomidorami – pyszny pomysł na obiad lub kolację

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają obecności w swoim składzie likopenu - najsilniejszego antyutleniacza z grupy karetonoidów. W pomidorach znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę C, A i E a także wapń, magnez oraz żelazo. Poznaj pyszne przepisy na dania z pomidorami i wprowadź te zdrowe warzywa do swojej codziennej diety.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Szakszuka – czyli jajka gotowane w pomidorach

Przygotuj:

  • 2 pomidory,

  • pół łyżki masła lub oliwy z oliwek,

  • pół ząbka czosnku,

  • 2 jajka,

  • świeżą bazylię,

  • bagietkę do podania,

  • szczyptę oregano, chili i kminu rzymskiego,

  • sól, pieprz.

Szakszuka to sycące i łatwe w przygotowaniu danie z pomidorów, które możemy zjeść na przykład na śniadanie. Aby je przygotować, najpierw sparz pomidory. Obierz warzywa ze skórki i pokrój w kostkę. 

Na niedużą patelnię wlej oliwę lub włóż masło oraz starty czosnek. Chwilę podsmażaj. Pomidory włóż na patelnię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż na dużym ogniu przez około 4 minuty.

Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj i gotuj około 3 minuty lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Podawaj ze świeżą bazylią, bagietką i ulubionymi dodatkami, np. hummusem.

szakszuka

Gaspacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Przygotuj:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,

  • 1 ogórek,

  • 1 paprykę czerwoną,

  • 1 paprykę zieloną.

  • 2 kromki ciemnego chleba,

  • 2 łyżki octu winnego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 czerwoną cebulę,

  • pół szklanki oliwy z oliwek,

  • 1/4 szklanki wody gazowanej,

  • szczypta kuminu i pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie),

  • sól.

Z chleba odkrój skórkę, pozostałość pokrój w kostkę i przełóż do misy. Polej oliwą, wymieszaj.

Umyj pomidory, pokrój w grube talarki a następnie wyciśnij z nich sok do misy z chlebem. Miąższ zachowaj. Nasączony chleb pozostaw na 10 minut.

Papryki umyj, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.

Przełóż nasączony chleb do misy malaksera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory i ponownie zmiksuj. Dodaj pozostałe warzywa i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Gaspacho dopraw solą, wlej ocet winny, kumin i pieprz kajeński. Wymieszaj. Dodaj wody, aby rozrzedzić zupę. Wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

gaspacho

Pomidory faszerowane – z kaszą kuskus i mozzarellą

Przygotuj:

  • 4 duże pomidory,

  • 60 g kaszy kuskus,

  • 1 kulkę mozarelli,

  • garść orzechów włoskich,

  • 2 łyżki natki pietruszki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.

Nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów i łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj na gładki, gęsty przecier a następnie podgrzej.

Kuskus włóż do miski. Zalej podgrzanym miąższem (powinien przykrywać kaszę na ok. 1 cm). Przykryj i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć orzechy i praż 2 minuty. Następnie posiekaj. Pietruszkę posiekaj. Mozarellę pokrój na małe kawałeczki. Dodaj wszystko do kuskusu, wymieszaj.

Farszem wypełnij pomidory. Przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.

faszerowane pomidory

Tarta z pomidorami i mozzarellą – pomysł na nowoczesny obiad

Przygotuj:

  • 3 pomidory,

  • 2 kulki mozarelli,

  • opakowanie ciasta francuskiego,

  • 250 ml śmietany 36%,

  • 3 jajka,

  • świeżą bazylię,

  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 8-10 minut.

Zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Pomidory pokrój w ósemki, a mozarellę w plastry. Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj mozarellą i całość zalej przygotowaną śmietaną.

Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem udekoruj bazylią. Tartę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

tarta z pomidorami

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz