Artykuł sponsorowany

Dania z dziczyzny – dlaczego warto je jeść?

Dania z dziczyzny – dlaczego warto je jeść?

Zdrowe mięso, niepowtarzalny smak, wykwintne dania – jeśli te elementy mają dla Ciebie znaczenie, powinieneś rozsmakować się w daniach wykonanych z dziczyzny. Mięso to jest rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni, a szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowe i zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe.

Samo zdrowie

Dziczyzna jest bardzo zdrowa. W porównaniu do mięsa ze zwierząt hodowlanych, jest zdecydowanie chudsza. Ma w sobie o wiele mniej tłuszczu, a ten, który posiada, jest korzystniejszy pod względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonasyconych. Wszystko to sprawia, że dziczyzna jest mniej kaloryczna. Jej wartość energetyczna wynosi nieco ponad 100 kcal w 100 g mięsa. Dziczyzna jest również bogatym źródłem aminokwasów egzogennych oraz cennych dla zdrowia witamin. Ma bardzo dużą zawartość białka, którego poziom waha się między 17 a 24%.

Co wybrać?

Pole do manewru mamy ogromne – kaczki, dziki, jelenie, sarny… Mięso każdego z tych zwierząt jest pod jakimś względem wyjątkowe. Według znawców, najzdrowsze jest mięso z dzika i sarny. Zwiera dużą ilość witamin i minerałów – głównie magnezu, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Jest znacznie chudsze od mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego i posiada niższy wskaźnik cholesterolu. Korzystnie na nasze zdrowie może także wpłynąć mięso z zająca i bażanta. Dziczyzna jest również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego warto jest włączać ją do codziennej diety.

Gdzie kupić mięso?

Jeśli zależy nam na świeżym mięsie, najlepiej jest znaleźć skup, który najczęściej znajduje się przy leśniczówkach. Informacji można także zaczerpnąć u myśliwych z okolicy. Dobrze przygotowane mięso, czyli już skruszone, zamarynowane i zakonserwowane, można kupić w dobrych sklepach firmowych w formie mrożonek.

Jak ją przygotować?

Przygotowanie dania z dziczyzny wymaga większego nakładu czasu niż w przypadku innych mięs. Przepisy nie są jednak bardzo skomplikowane. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie wymagających posiłków, albo zwyczajnie nie mamy talentu kulinarnego, warto zdecydować się na wizytę w lokalu, w którym serwuje się dobrze przygotowaną dziczyznę, pochodzącą ze sprawdzonego źródła, jak np. ta podawana w Restauracji Stodoła na ul. Floriańskiej w Krakowie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz