Artykuł sponsorowany

Czym kierować się przy wyborze odpowiedniej diety pudełkowej?

Czym kierować się przy wyborze odpowiedniej diety pudełkowej?

W codziennym wirze obowiązków nie zawsze możliwe jest poświęcanie czasu na gotowanie. Można korzystać z posiłków oferowanych przez liczne restauracje, ale trudno jest oszacować, ile kalorii zjada się w ciągu całego dnia. Z tego powodu popularnością cieszy się dieta pudełkowa. Zdrowe, zbilansowane, wykonane ze świeżych produktów posiłki, dostarczane są codzienne pod wskazany adres to jej główne cechy.

Kaloryczność diety w pudełkach

Dietę pudełkową trzeba wybrać na podstawie indywidualnych preferencji. Najistotniejszą kwestią jest jej kaloryczność. Ważny jest współczynnik BMR, dzięki któremu można dowiedzieć się, jaką ma się podstawową przemianę materii. Czyli to ile kalorii spala się w ciągu doby, po to, by utrzymać podstawowe funkcje życiowe. Ustalając zapotrzebowanie kaloryczne, trzeba uwzględnić płeć, wiek, wzrost, masę ciała oraz poziom tkanki tłuszczowej. Ponadto należy wziąć pod uwagę aktywność fizyczną i kalorie, które spala się podczas codziennych czynności. Można wybrać spośród cateringów dietetycznych od 1000 do nawet 2000 kcal. Jeżeli komuś zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinno się zmniejszyć liczbę kalorii wynikającą z dziennego zapotrzebowania o około 15%. Z kolei jeżeli chce się zwiększyć masę ciała, trzeba spożywać około 20% kalorii więcej. Należy pamiętać o tym, że żaden catering pudełkowy nie powinie polegać na tym, że ktoś czuje się głodny, zmęczony i bez energii. W ten sposób organizm daje sygnał, że kaloryczność jest nieodpowiednia i warto ją zmienić. Najlepiej przed decyzją udać się po poradę do dietetyka.

Rodzaje cateringu dietetycznego

Dieta powinna być przede wszystkim smaczna, a jak wiadomo, każdemu smakuje co innego. Przy wyborze diety pudełkowej warto zwrócić uwagę, czy istnieje możliwość wykluczenia z niej niektórych składników. To także przydatna opcja dla osób borykających się z alergią pokarmową. Także osoby chorujące na cukrzycę mają specjalne potrzeby żywieniowe — podkreśla pracownik firmy BodyChoice Catering Dietetyczny. Wszystkie ich potrzeby uwzględnia catering dla diabetyków. Z kolei osoby chcące przybrać na masie mają większe dzienne spożywanie białka, co także trzeba uwzględnić podczas układania jadłospisu. W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Także i w tym wypadku placówki specjalizujące się w dietach pudełkowych wychodzą naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. Coraz częściej w ofertach dostępny jest catering dań wegetariańskich.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz