Artykuł sponsorowany

Czym jest oznaczenie NFC na sokach owocowych?

Czym jest oznaczenie NFC na sokach owocowych?

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowy tryb życia, a w tym zrównoważony sposób odżywiania. Wiele osób zwraca uwagę na jakość kupowanych produktów spożywczych, a także ich skład. Właśnie tym wyróżniają się soki NFC — prostym i czytelnym składem, bez dodatków smakowych. Sposób produkcji bowiem opiera się na metodzie tworzenia domowych, powszechnie lubianych przetworów z warzyw oraz owoców.

Produkcja soków NFC

Na samym początku należy wyjaśnić, co oznacza termin NFC na opakowaniach coraz większej ilości soków. To skrót pochodzący od angielskich słów „not from concentrate”, czyli w przełożeniu na język polski „nie z koncentratu”. Oznacza to, że soki NFC powstają wyłącznie z samych owoców, bez żadnych dodatków. W związku z tym konsument ma do czynienia ze 100% naturalnym produktem o wysokiej jakości. Tego rodzaju produkty są tłoczone na zimno ze świeżych owoców, najczęściej jabłek, choć można spotkać napoje z dodatkiem na przykład aronii, gruszki, winogrona bądź też warzyw — dyni, marchwi lub czerwonego buraka. Poza tłoczeniem powstałe soki poddaje się jedynie pasteryzacji, która pozwala zachować ich trwałość do około 30 dni. Najczęściej są one rozlewane do próżniowych woreczków umieszczanych w kartonach z kranikiem, czyli opakowań typu bag-in-box.

Właściwości naturalnych soków

Przede wszystkim od napojów sztucznie zagęszczanych wyróżnia je obecność mętnego osadu, tj. miąższu z owoców. W składzie nie znajdziemy żadnych konserwantów, barwników, dodatków smakowych i przede wszystkim dodatkowego cukru. W sokach NFC występują one wyłącznie w naturalnej postaci, pochodzącej z warzyw oraz owoców. To dobry wybór dla osób, którym zależy na dobrej jakości żywienia. Wspomniany miąższ bowiem stanowi źródło cennego błonnika, który ma wpływ na prawidłową pracę jelit, a także odporność organizmu. Ponadto szklanka soku tłoczonego z surowych warzyw i owoców może zaspokoić 1/5 ich zalecanej porcji w dziennym jadłospisie, jak również dostarczyć niezbędne witaminy wraz z minerałami.

Wybór pełnowartościowego soku

Na rynku zaczyna pojawiać się coraz więcej tego rodzaju produktów. Nabycie ich w sklepie nie stanowi żadnego problemu i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ zainteresowanie nimi oraz sprzedaż z roku na rok rosną. Niemniej jednak należy dobrze analizować etykiety soków, wybierając te najlepsze jakościowo. Stąd też warto wspierać mniejsze bądź lokalne gospodarstwa sadownicze, jak na przykład Tęczowy Ogród, które swoje soki tłoczy z samodzielnie hodowanych jabłek z własnych sadów. Dzięki temu można mieć gwarancję, że otrzymany produkt będzie najwyższej jakości, a co za tym idzie, będzie w stanie realnie wzbogacić naszą dietę o niezbędne mikro- oraz makroelementy. Warto pamiętać, że receptura soków NFC jest nieskomplikowana i ma przypominać domowe przetwory, które zawsze cieszą podniebienie swoim wyjątkowym smakiem.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz