Artykuł sponsorowany

Czym jest insulinooporność? Dieta w insulinooporności

Czym jest insulinooporność? Dieta w insulinooporności

Jeżeli często towarzyszy Ci uczucie zmęczenia i senność, a dodatkowo masz kłopoty z koncentracją, możliwe, że borykasz się z insulinoopornością. Jest to zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. W efekcie dochodzi do nadmiernej produkcji insuliny w obrębie trzustki. Insulinooporność wymaga leczenia, zwiększenia aktywności fizycznej oraz zmiany diety. Jakie są główne założenia diety przy insulinooporności? Co jeść, a czego unikać?

Co to jest insulinooporność? Przyczyny i objawy schorzenia

Powstawanie insulinooporności jest niezwykle złożonym procesem, który może wynikać z wielu przyczyn, niezwiązanych z otyłością. Zjawisko polega na zwiększonej produkcji insuliny, która odkłada się w tkankach. Nieleczona i nieprowadzona przez lekarza oraz dietetyka insulinooporność, może w przyszłości doprowadzić do cukrzycy. Najczęstszymi objawami tego schorzenia jest senność, trudności w redukcji masy ciała, zmęczenie, głód cukrowy, zmiany skórne, nawracające bóle głowy i stawów, pogorszona koncentracja i wydolność mięśniowa. Warto pamiętać, że objawy insulinooporności nie zawsze są tak specyficzne. Jeżeli zwróciłeś uwagę na zmiany w swoim samopoczuciu, a Twoja waga niepokojąco wrosła, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Diagnostyką insulinooporności zawsze zajmuje się lekarz. Dietetyk pomoże Ci stworzyć dietę eliminującą przyswajanie cukrów.

Insulinooporność – główne założenia dietetyczne

Ze względu na szerokie działanie insuliny, nieprawidłowe jej działanie może wpłynąć na pogorszenie się pracy wielu układów w organizmie. Dlatego też tak ważne jest szybkie zastosowanie postępowania dietetycznego. W tym zakresie pomoc dietetyka będzie nieoceniona. Dieta w insulinooporności zawsze powinna być dobierana indywidualnie, do konkretnego przypadku. Dietetycy najczęściej decydują się na tworzenie jadłospisu na wzór diety śródziemnomorskiej, czy diety DASH. Osobom z insulinoopornością zaleca się stosowanie tzw. zasad zdrowego odżywiania, opartego m.in. na zasadach powyższych diet. Odradza się natomiast stosowania diet niskowęglowodanowych, ketogenicznych, niskoenergetycznych, głodówkowych czy wysokobiałkowych.  

Dieta w insulinooporności – produkty podwyższające indeks glikemiczny

Przechodząc na dietę przy insulinooporności warto wiedzieć, które produkty lub potrawy przyczyniają się do podwyższenia indeksu glikemicznego. Jak podkreśla dietetyk online z  "Twoje Zdrowie" Profilaktyka I Dietoterapia Mgr Beata Czerska, są to przede wszystkim produkty z zawartością glukozy i sacharozy. Szkodliwe dla zdrowia są także te, z wysokim stopniem rozdrobnienia produktu oraz przetworzenia. Do produktów zalecanych należą: mi.in. pieczywo z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej, ryż dziki, brązowy, kasze gruboziarniste, tłuste gatunki ryb, warzywa o niskim indeksie glikemicznym, w tym warzywa strączkowe, owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. owoce jagodowe, truskawki czy maliny.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz