Czym dezynfekować podłogi?
Wraz z wybuchem pandemii koronawirusa temat dezynfekcji powierzchni zaczął być poruszany niezwykle często. Każdy chce jak najskuteczniej chronić się przed zarażeniem, dlatego poszukuje metod na utrzymanie higienicznej czystości w mieszkaniu czy miejscu pracy. Warto jednak pamiętać, że dezynfekcja nie jest związana wyłącznie z zagrożeniem epidemicznym, ale stanowi obowiązkową czynność w wielu obiektach. Jak się ją przeprowadza?
Na czym polega dezynfekcja?
Dezynfekcja, inaczej nazywana odkażaniem, jest czynnością, która ma na celu zniszczenie drobnoustrojów takich jak grzyby, bakterie i wirusy. Stosuje się ją w przypadku oczyszczania ran, do zachowania sterylnej czystości narzędzi, np. medycznych czy laboratoryjnych, ale służy ona także do eliminacji szkodliwych mikrobów na powierzchniach. W zależności od rozmiaru powierzchni i jej funkcji, oraz stopnia zagrożenia mikrobiologicznego, wykorzystuje się różne metody odkażania, wśród których można wyróżnić:
- fizyczne (przy użyciu pary wodnej lub promieni UV),
- chemiczne (przy zastosowaniu np. alkoholu, utleniaczy, kwasów i zasad, chlorków),
- fizyko-chemiczną (łączy metodę chemiczną z wykorzystaniem wysokiej temperatury).
Sposób prowadzonej dezynfekcji zawsze należy dobrać do konkretnych warunków. Bardzo istotne jest również przestrzeganie zasad bezpieczeństwa, ponieważ niektóre preparaty do odkażania są wysoce szkodliwe dla zdrowia – podkreśla pracownik firmy Logipack.
Środki do dezynfekcji – jakie wybrać?
Rodzaj zastosowanego środka odkażającego należy dobrać do rodzaju dezynfekowanej powierzchni oraz stopnia zagrożenia mikrobiologicznego, na jakie jest ona narażona. W przypadku niewielkich elementów, takich jak klamki, blaty czy narzędzia niewykorzystywane w medycynie, zwykle stosuje się silny roztwór alkoholu. Jest to zupełnie wystarczające, by pozbyć się szkodliwych mikrobów.
W przypadku dużych powierzchni, np. podczas dezynfekcji podłóg, wykorzystuje się przede wszystkim środki zawierające chlor lub czwartorzędowe sole amonowe. Takie preparaty skutecznie eliminują koronawirusy, wirusy grypy, a także wysoce szkodliwe bakterie z rodzaju Bacillus i Clostridum. Substancje na bazie chloru pozwalają pozbyć się nie tylko aktywnych mikrobów, ale także ich form przetrwalnikowych, czyli „uśpionych”.
Dezynfekcja podłóg – gdzie ma znaczenie?
Specjaliści są zdania, że nie ma potrzeby przeprowadzania dezynfekcji podłóg przy użyciu profesjonalnych preparatów w mieszkaniach prywatnych. W takich miejscach w zupełności wystarczy tradycyjne mycie podłogi ogólnodostępnymi środkami. Są jednak miejscach, gdzie utrzymanie higienicznej czystości jest kluczowe. Należą do nich przede wszystkim wszelkie placówki ochrony zdrowia, a także pomieszczenia, w których wytwarza się i przygotowuje żywność.
Branża spożywcza i gastronomiczna są szczególnie narażone na zagrożenie mikrobiologiczne. Jest ono związane nie tylko z koronawirusami, ale także wieloma innymi szkodliwymi organizmami, takimi jak bakterie salmonelli czy shigelli. To właśnie w obiektach takich jak restauracje czy zakłady produkcji spożywczej skuteczna dezynfekcja podłóg ma największe znaczenie.