Artykuł sponsorowany

Czy warto jeść ryby i przetwory rybne? Odpowiada ekspert z Krybex Fish

Czy warto jeść ryby i przetwory rybne? Odpowiada ekspert z Krybex Fish

Mimo tego, że korzyści z jedzenia ryb jest bardzo wiele, niestety ich spożycie nadal nie jest zbyt wysokie. Krybex Fish to firma mieszcząca się w Chechowicach-Dziedzicach, która zajmuje się przetwórstwem rybnym. Ryby wędzone, solone czy przetwory z nich mają wiele walorów odżywczych i zdrowotnych. To produkty bardzo smaczne, które powinny być stałym elementem naszej diety. Jedzenie ryb jest zalecane w wielu modelach żywieniowych oraz przy określonych jednostkach chorobowych. Zobacz, dlaczego warto jeść ryby!

Jedz ryby dla zdrowia!

Ryby, zwłaszcza morskie, a także ich przetwory są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, popularnie nazywane omega 3. Przypisuje się im wiele zdrowotnych właściwości między innymi: zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udarów mózgu czy chorób o podłożu zapalnym. Kwasy omega 3 mogą również zapobiegać migrenom, wspomagać redukcje tkanki tłuszczowej oraz wspomagać układ odpornościowy i nerwowy. Wiele badań naukowych dowiodło, że ich działanie zmniejsza również ryzyko rozwoju nowotworów. Najłatwiej dostępnym źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3 są właśnie ryby i ich przetwory. Wiele osób myśli, że przetwory rybne nie mają żadnych składników odżywczych, ponieważ wszystkie zostają uszkodzone podczas procesów produkcyjnych. Otóż nic bardziej mylnego! Ekspert z Krybex Fish opowie, jak wygląda przygotowywanie przetworów rybnych:

Jakość produktów rybnych zależy przede wszystkim od jakości ryb, które są poddawane przetworzeniu. Procesy obróbki cieplnej odbywają się w określonych temperaturach, jednak nie są one wyższe od tych, za pomocą których przygotowujemy ryby w domu. Pieczenie, smażenie czy wędzenie nie powoduje całkowitej utraty wartości odżywczych. Owszem niektóre związki mineralne lub witaminy ulegają rozpadowi pod wpływem temperatury, jednak dostosowanie parametrów produkcyjnych do rodzaju ryby zmniejsza ilość utraconych składników odżywczych.

Dzięki dużej różnorodności produktów rybnych każdy znajdzie coś dla siebie. Warto otworzyć się na nowe smaki i znaleźć taką formę podania ryb, która będzie najsmaczniejsza.

Co dobrego siedzi w rybie?

Oprócz tego, że ryby są doskonałym źródłem kwasów omega 3, to dostarczają również pełnowartościowego białka. W mięsie ryb jest go więcej niż w mięsie zwierząt rzeźnych. Poza tym skład aminokwasowy białka budującego mięso ryb jest bardzo dobry, co powoduje, że białko to szybciej się trawi i lepiej przyswaja w porównaniu do mięsa innych gatunków. W ofercie Krybex Fish,  oprócz ryb wędzonych, znajdują się  produkty takie jak: ryby solone, ryby solone w marynacie octowej, ryby opiekane w sosach, sałatki rybne oraz wiele innych produktów rybnych.

Ryby są podstawą diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana za jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych. Mają bardzo dużo substancji odżywczych i są lekkostrawne.

Opracowanie:
Czechowice-Dziedzice, Łężna 10
tel. 32 215 57 68
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz