Artykuł sponsorowany

Czy polska kuchnia jest ciężkostrawna?

Czy polska kuchnia jest ciężkostrawna?

Polska kuchnia jest obfita w smakowite, tradycyjne, a często też regionalne dania. Chociaż mamy bardzo łatwy dostęp do potraw z różnych zakątków świata, nadal to nasza rodzima kuchnia ma specjalne miejsce w naszych sercach. Na samą myśl o niektórych daniach cieknie nam ślinka. Jednak często można usłyszeć, że jest to kuchnia ciężkostrawna, a więc niezdrowa. Czy jest to prawda?

Polska kuchnia – czy jest ciężkostrawna?

Tylko pomyśl o tłustych mięsach w sosie, makaronach, kluskach, pierogach, czy smażonych potrawach. Brzmi smakowicie, ale jak można się domyślić, nie są to dania, które z łatwością strawimy. Są ciężkie i obfite w tłuszcz, który nie jest sprzymierzeńcem organizmu, ani nie należy do zdrowej diety. Oczywiście, nie oznacza to, że pod żadnym pozorem nie możesz ich jeść. Jak wszystko w codziennej diecie, takie dania należy jeść z umiarem. Nawet jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej, co jakiś czas możesz skosztować trochę ciężkostrawnych polskich potraw. W końcu trudno im się oprzeć.

Przeczytaj również: Zalety kuchni polskiej.

Czy cała kuchnia polska jest ciężkostrawna?

W każdej kuchni nie tylko polskiej, znajdziemy zarówno potrawy mniej i bardziej zdrowe. Oczywiście w niektórych zakątkach świata z reguły odżywia się lepiej, a dań niezdrowych znajdziemy mniej. Jednak nie można jednoznacznie stwierdzić, że jakaś kuchnia jest niezdrowa. Wszystko zależy od sposobu przygotowania potrawy. Polskie dania możemy przyrządzić w zdrowszej alternatywie. Na przykład w restauracji Golonkowo znajdziemy mięsa gotowane i duszone, a więc z małą zawartością tłuszczu. W towarzystwie warzyw, np. w postaci surówki czy gotowanych na parze, będzie to świetny i zdrowy wybór. Lekkostrawne są także cienkie makarony, sałatki z grillowanym kurczakiem czy niektóre gatunki ryb.

Czy zdrowa kuchnia polska jest możliwa?

Jeśli zależy Ci na tym, żeby jeść zdrowo np. ze względu na chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, nie musisz rezygnować z tradycyjnej kuchni polskiej. Trzeba po prostu wiedzieć, jak modyfikować przepisy lub jakie dania wybierać w restauracjach z kuchnią polską. Przede wszystkim pamiętaj o tym, żeby na Twoim talerzu znalazło się jak najwięcej warzyw – najlepiej gotowanych. Wybieraj sałatki i surówki bez ciężkich majonezowych sosów. Do picia zamiast piwa czy gazowanego napoju, wybierz świeżo wyciskany sok albo koktajl owocowy. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz