Artykuł sponsorowany

Czy należy się obawiać zakupu pieczywa mrożonego?

Czy należy się obawiać zakupu pieczywa mrożonego?

Większość z nas robi codzienne zakupy w markecie. Tak jest taniej i wygodniej. W jednym miejscu możemy zaopatrzyć się w najróżniejsze produkty spożywcze, w tym w świeże i pachnące pieczywo. Tylko czy jakość chlebów i bułek z marketu jest porównywalna z jakością pieczywa pochodzącego z lokalnej piekarni? Niektórych może to zdziwić, ale tak. Przyjrzyjmy się procesowi wypieku pieczywa na sklepowym zapleczu.

Pieczywo mrożone do wypieku a ciasto głęboko mrożone

Na temat pieczywa z marketu można usłyszeć wiele mitów – że jest szkodliwe dla zdrowia, nieodpowiednie dla dzieci i że szybko traci swoją świeżość. Część konsumentów żyje w przekonaniu, że sprzedawane w wielkopowierzchniowych sklepach wyroby piekarskie, przygotowywane są z głęboko mrożonego ciasta, które owiane jest złą sławą. Tymczasem większość marketów współpracuje z renomowanymi piekarniami, takimi jak np. Oskroba, które dostarczają im pieczywo mrożone i gotowe do wypieku. To znaczna różnica. Pieczywo mrożone to pieczywo, które zostało wypieczone przez piekarza do około 80%, wystudzone i zamrożone. Mrożenie żywności jest jedną z najlepszych metod na przedłużenie jej świeżości i zachowanie wszystkich walorów odżywczych. W markecie wyroby piekarnicze dopiekane są do 100% i serwowane klientom w jeszcze gorącej postaci.

Skład pieczywa mrożonego

Skład pieczywa mrożonego jest dokładnie taki sam jak skład chlebów i bułek dostępnych w piekarni. Dobre firmy piekarskie dokładają wszelkich starań, by był on możliwe jak najkrótszy – mąka, woda, drożdże, zakwas, sól, ziarna. Przy zastosowaniu sprawdzonych, tradycyjnych receptur, dodatek spulchniaczy, barwników i konserwantów jest po prostu zbędny. Proces mrożenia zapewnia pieczywu optymalną ochronę przed pleśniami i drobnoustrojami. Jedyne, czym różni się pieczywo mrożone od klasycznego, to technologia wypieku. Nie ma więc żadnego powodu, by rezygnować z jego zakupu.

Zalety sprzedaży pieczywa typu bake off w markcie

Dzięki pieczywu mrożonemu sklepy mogą dostosować ilość wypieków odpowiednio do liczby klientów w danym dniu, a nawet godzinie. Przyczynia się to do ograniczenia przykrego procederu, jakim jest marnotrawstwo żywności. Wiele zyskują także konsumenci. Niezależnie od tego, czy wybierzemy się do marketu rano, po południu czy wieczorem, będziemy mieli dostęp do świeżego, smacznego i pełnowartościowego pieczywa. Znaczenie ma też wybór wyrobów piekarniczych. Wśród bogatej oferty każdy znajdzie coś dla siebie – zwolennicy pieczywa białego, razowego, orkiszowego czy wielbiciele legendarnych już bułek czosnkowych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz