Czy można przedawkować witaminę C?

Czy można przedawkować witaminę C?

Witamina C… brać czy nie brać? Oto jest pytanie. Zbliża się sezon grypowy, więc wiele osób, by zwiększyć odporność, sięga bez większej refleksji po różnego rodzaju preparaty z dodatkiem witaminy C. Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych suplementów diety. Trzeba jednak pamiętać, że witaminę C znajdziemy przede wszystkim w naturalnych produktach, a ponadto jest ona często dodatkiem do żywności, np. napojów. Czy można więc przedawkować witaminę C? Jak dawka jest odpowiednia? Poznaj odpowiedź.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Co daje witamina C?

Słynna witamina C ma wiele cennych właściwości. Trzeba pamiętać, że kwas askorbinowy m.in.:

  • wzmacnia siły obronne organizmu przed infekcjami,
  • ułatwia wchłanianie żelaza,
  • wzmacnia dziąsła i zęby oraz niweluje bakterie wywołujące próchnicę,
  • wspomaga gojenie się ran,
  • dobrze wpływa na psychikę.

Skutki niedoboru to m.in.: słabsza odporność, szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zębów), pękanie naczyń krwionośnych, bóle stawów, słabe gojenie się ran. Czy więc nadmiar może nam szkodzić?

Jakie są objawy przedawkowania witaminy C?

Wielu z nas zastanawia się, czy przedawkowanie witaminy C jest w ogóle możliwe. Istnieją teorie, że można podawać tę witaminę nawet w ogromnych ilościach, ponieważ ma to działania prozdrowotne. Trzeba wiedzieć, że kwas askorbinowy należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w wodzie i ich nadmiar nie kumuluje się w organizmie (inaczej sprawa wygląda w przypadku witamin E czy K, które są rozpuszczalne w tłuszczach). Z jednej strony witamina nie odkłada się w organizmie i nie jest toksyczna, z drugiej ogromne dawki wcale nie są obojętne dla zdrowego organizmu.  

Objawy przedawkowania witaminy C mogą powodować uciążliwe skutki uboczne. Nalezą do nich przede wszystkim wysypka na skórze, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego. U osób zdrowych, które zdecydują się na przyjmowanie ogromnej dawki witaminy C, mogą pojawić się zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, wymioty. Objawy nie zagrażają życiu i zdrowiu, jeśli pacjent odstawi w porę zwiększoną dawkę, wówczas powinny samoistnie minąć.

Na baczności powinny się jednak mieć osoby cierpiące z powodu kamicy nerkowej lub te, u których stwierdzono skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych. U nich przyjmowanie za dużo witaminy C może być groźne.

Jaka dawka dla dzieci, a jaka dla dorosłych?

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C w postaci suplementów diety? Trzeba zwrócić uwagę na wiek, płeć, a także stan zdrowia. Dzieciom nie powinno się podawać wyższych dawek niż 40 mg dziennie. Inaczej jest u dorosłych, tu rekomendowana jest dawka od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego na dobę. Jeśli dawki dobowe przekroczą 1000 mg, trzeba liczyć się z wystąpieniem skutków ubocznych z powodu nadmiaru witaminy C.

Tak wygląda sytuacja osób zdrowych, kto w takim razie potrzebuje zwiększonej dawki? Są osoby, które powinny przyjmować większe ilości kwasu askorbinowego. Są to osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, zaburzeniami łaknienia, intensywnie ćwiczące, a także alkoholicy, palacze oraz kobiety karmiące.

Gdzie jest witamina C?

Zamiast jednak sięgać po suplementy, możemy skorzystać z tego, co daje natura. Najlepiej jest popracować nad stylem życia, być aktywnym, wysypiać się, a przede wszystkim urozmaicić jadłospis i zatroszczyć się o zbilansowaną dietę. Gdzie znajdziemy witaminę C naturalnie? Nie tylko w cytrynie, ale także – natce pietruszki, czerwonej papryce, pomidorach, brukselce, brokułach, kapuście, porzeczkach, kiwi.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz