Artykuł sponsorowany

Czy folią termokurczliwą można opakować produkty spożywcze?

Czy folią termokurczliwą można opakować produkty spożywcze?

Folia termokurczliwa to materiał przeznaczony do prostego, precyzyjnego, a także czystego oraz trwałego pakowania różnego rodzaju wyrobów lub produktów umieszczonych w pojemnikach, na przykład: kartonach, puszkach czy butelkach. Charakteryzuje się nietoksycznością oraz można ją poddać recyklingowi. Chroni ona zapakowane wyroby przed wilgocią, kurzem czy innymi zabrudzeniami. Folia termokurczliwa zmniejsza swoją objętość pod wpływem niskiej temperatury.

 

Rodzaje i wykorzystanie folii termokurczliwej

 

Jak już wcześniej wspomniano, folia termokurczliwa służy do pakowania. Jedną z jej form jest taśma, która w doskonały sposób nadaje się do zapakowania palet oraz innych towarów i elementów. Folia termokurczliwa może przybierać formę półrękawa i służyć do pakowania paczek zbiorczych czy wyrobów metalowych. Istnieje możliwość dopasowania jego rozmiaru do indywidualnych potrzeb oraz charakterystyki i kształtu pakowanych towarów. Następny typ tego rodzaju folii to rękawy, które są idealne do pakowania produktów technicznych, papierniczych, kosmetycznych oraz spożywczych.

 

Aby opakowany produkt był bezpieczny trzeba użyć folii termokurczliwej jak najwyższej jakości. Firma eM-PLAST jest wiodąca w branży opakowaniowej w Polsce północnej, a także obsługuje firmy z innych regionów oraz zza granicy. Ma ona w swoim asortymencie szeroką gamę produktów, które są potrzebne do pakowania, w tym wysokiej jakości folię termokurczliwą.

 

Folia termokurczliwa najlepszym sposobem na pakowanie produktów spożywczych

 

Folia termokurczliwa od lat jest najczęściej spotykanym materiałem, dzięki któremu można w łatwy i szczelny sposób zapakować wiele produktów spożywczych. Przy jej użyciu możliwe jest pakowanie zarówno produktów pojedynczych, jak i zafoliowanie całej zgrzewki. Aż 80% produktów, które znajdują się w zgrzewkach jest pakowanych za pomocą folii termokurczliwej. Przylega ona szczelnie do wyrobów, dzięki czemu nie pozwala na ich przemieszczanie się. W ten sposób spakowane produkty mogą być bezpiecznie przetransportowane i ustawione na półkach sklepowych. 

 

Za pomocą tego rodzaju folii można zapakować także wyroby, które wymagają szybkiego oraz sprawnego zabezpieczenia, jak te z branży cukierniczej czy gastronomicznej. Jest ona bardzo skuteczna w przypadku produktów mięsnych, na przykład drobiu, szynki czy kiełbasy. Zabezpiecza żywność przez zbyt szybkim zepsuciem. Idealnie sprawdza się także do owijania serów, aby uchronić je przed dostępem powietrza. Folia termokurczliwa zmniejsza swoją objętość pod wpływem niskiej temperatury. Wzmacnia to jej strukturę i żywność jest dobrze chroniona.

 

Folia termokurczliwa z powodzeniem jest używana do pakowania produktów spożywczych. Dzięki niej mogą być one bezpieczne w transporcie oraz długo świeże i pyszne.

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz