Artykuł sponsorowany

Czy aromaty spożywcze są dla nas bezpieczne?

Czy aromaty spożywcze są dla nas bezpieczne?

Współczesny przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez rozmaitych dodatków spożywczych. W tej grupie mieszczą się zarówno aromaty, jak i barwniki.  Wygląd oraz zapach to kluczowe czynniki, które wpływają na nasze decyzje zakupowe, przy czym często nie zdajemy sobie sprawy z roli, jaką odgrywa ten drugi. Odpowiada za niego aromat spożywczy, jednak czy jego użycie jest dla nas bezpieczne?

Czym są aromaty spożywcze?

Aromaty spożywcze to, jak wskazuje nazwa, dodatki stosowane w przemyśle spożywczym. Służą one zwiększeniu aromatyczności, czego efektem jest także podwyższenie doznań smakowych, jakie odczuwamy podczas jedzenia. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak duży wpływ na smak ma zapach potraw. Aromaty spożywcze ponadto zachęcają nas do zakupu produktów spożywczych – zdecydowanie chętniej wybieramy żywność, która ładnie wygląda i przyjemnie pachnie. Gdzie są wykorzystywane? Tu lista jest długa i obejmuje niemal wszystkie grupy produktów spożywczych, w tym:

  • napoje i soki,
  • suche przekąski,
  • wyroby cukiernicze i piekarnicze,
  • wędliny,
  • mięsa i przetwory mięsne,
  • gotowe dania z paczki.

Wśród dostępnych na rynku dodatków spożywczych wyróżnić możemy aromaty naturalne oraz syntetyczne. Mogą one być przy tym uzyskiwane w drodze licznych procesów czy reakcji chemicznych. Aromaty spożywcze występują w postaci płynnej oraz sypkiej.

Aromaty spożywcze a zdrowie

Każdy produkt spożywczy dopuszczony do sprzedaży czy użycia musi spełniać określone normy w zakresie jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Regulują one między innymi sposób produkcji oraz dopuszczalny skład. Dotyczy to również aromatów spożywczych oferowanych przez firmę JAR Aromaty. Podstawowym dokumentem, który ma zastosowanie w kwestii środków aromatyzujących do żywności, jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 roku. Zawarte w nim przepisy gwarantują, że dodawane do produktów spożywczych dodatki, w tym aromaty, środki o właściwościach aromatyzujących czy barwniki zostały przebadane i są całkowicie bezpieczne do spożycia.

Wiele osób może niepokoić fakt, że na szeroką skalę wykorzystywane są sztuczne aromaty spożywcze. Należy jednak zaznaczyć, że choć są one produktem procesów chemicznych, to inspiracją dla nich była natura. Ponadto dodatki spożywcze stosowane są w niewielkich ilościach, co dodatkowo zmniejsza ich przenikanie do naszego organizmu. Ich użycie powinno jednak zostać oznaczone na opakowaniu żywności, dlatego warto czytać etykiety – w składzie produktu znajdziemy wszystkie aromaty. Wśród najpopularniejszych wymienić możemy aromat waniliowy, cynamonowy czy goździkowy.
Opracowanie:
Warszawa, Wólczyńska 238
tel. 22 864 28 30
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz