Czarny bez – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Czarny bez – zastosowanie w kosmetyce i medycynie

Czarny bez to prawdziwa bomba witaminowa, która znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i medycynie. Pomaga na kaca, reumatyzm i zwalcza anemię, stosowany jest także jako środek przeciwgorączkowy.  Chcesz wiedzieć, jakie właściwości ma ta roślina? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak zrobić syrop z czarnego bzu i kiedy go stosować.

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez to krzew, który rośnie na skrajach lasu, w parkach i przydomowych ogrodach – jego wysokość może wynieść nawet 10 metrów. To prawdziwa bomba witaminowa. Kwiaty czarnego bzu zbierane na przełomie maja i czerwca zawierają kwasy organiczne, fenolowe, flawonoidy, sole mineralne oraz inne składniki, które działają przeciwzapalnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo i napotnie. Uszczelniają też naczynia krwionośne. Można je stosować między innymi w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych.

Z kolei w owocach czarnego bzu znajdują się pektyny, kwasy owocowe, witaminy A i C, sód, wapń, potas oraz żelazo. Znajdziemy w nich również związki przeciwbólowe, przeczyszczające, odtruwające organizm i usuwające toksyny. Mają one działanie uspokajające, wzmacniają cały organizm, łagodzą kaszel, działają antywirusowo i chronią skórę przed promieniowaniem UV. Owoce czarnego bzu stosuje się między innymi w leczeniu wzdęć i zaparć, niestrawności i problemów żołądkowych, kamicy moczowej, nerwicy, nerwobólów czy żółtaczki.

Jak stosować czarny bez?

W medycynie wykorzystuje się owoce czarnego bzu, a także jego korzenie, gałęzie, liście oraz kwiaty. W aptekach i sklepach zielarskich znajedziemy również gotowe mieszanki przygotowane na bazie tej rośliny. Możemy kupić również powidła z kwiatów bzu czarnego.

Najpopularniejszym środkiem jest syrop z czarnego bzu, który przygotowuje się z dojrzałych owoców tej rośliny. Najlepiej zbierać je na przełomie września i października, kiedy przybierają fioletowo czarny kolor i są mocno dojrzałe.

Syrop z czarnego bzu możemy zrobić samodzielnie - wystarczy wrzucić owoce rośliny do garnka z wodą i cukrem i gotować je przez około 20 minut. Następnie roztwór należy przecedzić przez gęste sito i rozlać do wyparzonych słoików.

Czarny bez możemy również stosować w kosmetyce. Świeże napary z tej rośliny pomogą w przypadku stanów zapalnych oczu, rozjaśnią cienie i zlikwidują obrzęki pod powiekami. Stosowanie czarnego bzu w postaci ciepłych okładów zalecane jest również w przypadku cery trądzikowej i w leczeniu trudno gojących się ran.

Czarny bez sprawdza się również w codziennej pielęgnacji cery dojrzałej, wspomaga on bowiem ukrwienie skóry, co korzystnie wpływa na jej kondycję. Substancje znajdujące się w tej roślinie działają również przeciwutleniająco i regenerująco. Woda z czarnego bzu tonizuje i ściąga skórę – pamiętajmy jednak, że może być stosowana jedynie jako uzupełnienie kuracji zaleconej przez lekarza.

Z czarnego bzu możemy również zrobić olejek do masażu. Jego codzienne stosowanie pomoże pozbyć się niechcianego cellulitu. Pomarańczową skórkę zlikwidują również kąpiele z kwiatami czarnego bzu, które rozgrzewają i wspomagają krążenie. Do rąk i ust możemy z kolei używać maści z kwiatów czarnego bzu.

Czy czarny bez jest bezpieczny?

Czarny bez zawiera duże ilości sambunigryny – trującej substancji, która może wywołać mdłości, wymioty i uczucie osłabienia. Czy to oznacza, że jego stosowanie jest niebezpieczne? Nie do końca – czarny bez można spożywać bezpiecznie, pod warunkiem, że zarówno kwiaty jak i owoce tej rośliny zostaną przedtem poddane obróbce termicznej. Wówczas nie mamy się czego obawiać.

Oceń artykuł (1)
1,0
Komentarze
Dodaj komentarz