Czarna porzeczka - naturalna bomba witaminowa

Czarna porzeczka - naturalna bomba witaminowa

Czarna porzeczka pochodzi z obszarów Europy i Azji. W Polsce rośnie dziko a także hodowana w ogrodach. Uprawia się ją od blisko 600 lat! Początkowo znana była w Holandii i Danii, a następnie - w Anglii i Francji. Nazywana "eliksirem młodości" czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Poznaj jej niezwykłe właściwości.

Czarna porzeczka to bomba witaminowa

Czy wiesz, że czarna porzeczka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C w Polsce? W 100 g tego owocu znajduje się aż 180 g tej witaminy! Taka ilość stanowi 258% naszego dziennego zapotrzebowania. W czarnej porzeczce jest więcej witaminy C niż w cytrusach, które są powszechnie uznawane za jej źródło.

Poza tym w składzie czarnej porzeczki znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy. Zawiera ona również duże ilości magnezu, który wzmacnia mięśnie i koi nerwy, wzmacniającego kości wapnia a także potasu, manganu, boru, jodu i żelaza. Dzięki temu czarna porzeczka znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce.

Owoce i liście czarnej porzeczki i ich wpływ na nasze zdrowie

Ze względu na zawartość bakteriobójczych fitoncydów, które hamują rozwój bakterii i wirusów, czarna porzeczka może być spożywana w stanach przeziębienia i bólu gardła.

Jej owoce pomagają też w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorób wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Zalecane są przy migrenie i braku apetytu.

Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, ale również liście czarnej porzeczki. Najlepiej zbierać je w czasie kwitnienia krzewu lub na początku dojrzewania owoców, a następnie naturalnie ususzyć. Liście wykazują właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Mogą być stosowane zewnętrznie do płukania jamy ustnej.

Czarna porzeczka w kosmetyce

Właściwości czarnej porzeczki są cenione również w kosmetyce. Wyciąg z owoców i liści porzeczki można obecnie znaleźć w wielu produktach dostępnych na rynku. 

Ekstrakty z czarnej porzeczki są obecne w składach kremów do twarzy. Gwarantują one dogłębne nawilżenie skóry i łagodzą podrażnienia wywołane promieniami słonecznymi i trądzikiem. Dzięki temu, że porzeczka działa bakteriobójczo i tonizująco na zmienioną chorobowo skórę znajdziemy ją w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Czarna porzeczka jest obecna również w składach pomadek i balsamów do ust o działaniu wygładzającym i kojącym. 

Liście czarnej porzeczki mogą pomóc w walce z trudno gojącymi się ranami. Są też naturalnym remedium na ukąszenia owadów, zwłaszcza komarów. Wystarczy, że zgnieciemy je w dłoni i potrzemy nimi miejsce ukąszenia - liście zadziałają przeciwzapalnie, bakterio- i wirusobójczo.

Przetwory z czarnej porzeczki

sok z czarnej porzeczki

Te małe czarne kuleczki pozwalają na przygotowanie w kuchni prawdziwych przysmaków. Można zrobić z nich np. likier lub pyszną konfiturę, która świetnie będzie komponować się z mięsem czy kozim serem. Jak ją przygotować?

Konfitura z czarnej porzeczki

Przygotuj 2 kg porzeczki, 40 dag cukru i 100 ml wody. Najpierw oczyszczoną porzeczkę duś pod przykryciem przez 30 min, aż puści sok. Następnie odkryj garnek i duś owoce przez 1,5 godziny, często mieszając. Pozostaw na noc do wystygnięcia.

Następnego dnia porzeczkę ponownie ugotuj i partiami dodawaj cukier. Gotuj kolejne 1,5 godziny, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy konfitura będzie gotowa, przełóż ją do słoiczków i szczelnie zamknij.

Likier z czarnej porzeczki

Przygotuj 1 kg porzeczki, 10 liści, kilka goździków, laskę cynamonu, 80 dag cukru, 1/4 l spirytusu i 3/4 l wódki.

Owoce umyj i odsącz. Przełóż do misy i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Włóż liście, goździki i laskę cynamonu. Wlej spirytus i wódkę. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Mieszaninę przelej do gąsiorka, szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej miesiąc.

Po upływie tego czasu zawartość przecedź zawartość słoja i przefiltruj ją np. przez filtr do kawy. Gotowy likier przelej do butelek.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz