Co zrobić z patisona? Pyszne przepisy i niezwykłe właściwości warzywa

Co zrobić z patisona? Pyszne przepisy i niezwykłe właściwości warzywa

Mimo że właściwie jest owocem, w kuchni zaliczany jest do warzyw. Patison, warzywo o niecodziennej nazwie, należy do jednej z odmian dyni. Jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej, w Polsce również gości na stołach już od kilku lat. Początkowo wykorzystywany jako ozdoba talerza, dziś jest już pełnoprawnym składnikiem wielu dań lub podawany jako pyszny dodatek. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać patisona w swojej kuchni, koniecznie czytaj dalej.

Strony www Strony www

Patison. Co to za niezwykłe warzywo?

Na pierwszy rzut oka wyróżnia je nieszablonowy kształt – kulisty, spłaszczony dysk o karbowanych brzegach. Dojrzałe patisony mogą być naprawdę pokaźnych rozmiarów. Jednak nie tylko wygląd powinien przyciągać uwagę. Patison to warzywo bardzo smaczne (w smaku przypomina cukinię) i mające wiele cennych właściwości.

Dlaczego warto jeść patisony?

Odpowiedź jest prosta – patisony zawierają mnóstwo cennych składników, a także są lekkostrawne i niskokaloryczne. Nawet osoby mające problemy trawienne lub będące na diecie, mogą po nie sięgać bez wyrzutów. W patisonach znajduje się bogactwo witamin: A, z grupy B, C, a ponadto potas, sód, magnez, fosfor, wapń, mangan i żelazo.

Oto kilka powodów, dla których patison powinien znaleźć się na Twoim talerzu!

  • Wzmacniaj odporność – patison to źródło witaminy C, która chroni przez zachorowaniem. Sezon na patisony przypada w sierpniu i wrześniu, więc właśnie wtedy wykorzystaj szansę na wzmocnienie organizmu przed nadchodzącą jesienią. Zawarty w warzywach mangan zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego.

  • Zapobiegaj cukrzycy – ta odmiana dyni ma właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Jeśli więc chcesz minimalizować ryzyko rozwoju cukrzycy, włącz patisony do swojej diety.

  • Chroń się przed stanem zapalnym – gdy zjesz patisona, dostarczysz sobie dawkę cennych kwasów omega-3. To właśnie one chronią przed rozwojem stanów zapalnych, a tym samym zapobiegają rozwojowi nowotworów czy chorób serca. Obniżają także ciśnienie.

  • Wzmacniaj wzrok – chcesz mieć zdrowe oczy? Wprowadź patisony do jadłospisu. Warzywa zawierają cenną luteinę, beta-karoten i antyoksydanty.

patisony

Co można zrobić z patisonem?

Patisony można jeść na wiele sposobów. Można je marynować, dusić, a także zrobić z nich kiszonki i pożywne zupy. Sprawdzą się także do sałatek i placków, oraz jako dodatek do mięs. Świetnie smakują dodane do lecza. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów.

Patisony marynowane

Szukasz pomysłów na przygotowanie przetworów na jesień? Jeśli tak, przygotuj marynowane patisony. Potrzebujesz:

  • 1 kg patisonów niewielkich rozmiarów,

  • 200 ml octu,

  • 1 l wody,

  • 3-4 łyżki cukru,

  • 2-3 łyżki soli,

  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek.

Jak zrobić patisony marynowane?

  1. Umyj patisony i włóż do słoików.

  2. Dodaj przyprawy.

  3. Zagotuj wodę z octem, cukrem oraz solą.

  4. Wlej zalewę do słoików.

  5. Pasteryzuj 15-20 minut.

marynowane patisony

Placki z patisona

Masz ochotę na sezonowy obiad? Przygotuj placuszki z patisona. To świetna odmiana dla popularnych placków z cukinii. Przygotuj:

  • kilka małych patisonów lub 1 większy,

  • 1 cebulę,

  • 4-5 ziemniaków,

  • 2 jajka,

  • mąka,

  • przyprawy – sól, pieprz, tymianek,

  • odrobinę oleju do smażenia.

Jak zrobić placuszki z patisona?

  1. Umyj i obierz patisony oraz ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Posiekaj cebulę.

  3. Połącz warzywa z jajkiem, dopraw.

  4. Dosypuj mąkę i mieszaj, tak by ciasto było odpowiednio gęste.

  5. Rozgrzej patelnię z olejem i nakładaj odrobinę ciasta.

  6. Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Placuszki możesz podawać posypane szczypiorkiem i polane śmietaną lub jogurtem. Smacznego!

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży