Co zrobić z jarmużu? Przepis na sałatkę, chipsy, koktajl i pyszną zupę krem
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika, witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Jest też cennym źródłem magnezu, żelaza, cynku, soli mineralnych i sulforanu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Zobacz, jak przygotować z jarmużu koktajl, chipsy, sałatkę i zupę krem.
Koktajl z jarmużu, banana i jabłka
Koktajl z jarmużu idealnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli dodasz do niego płatki owsiane lub odżywkę białkową, będzie również idealnym posiłkiem na śniadanie lub wycieczkę.
Przygotuj:
- 2 lub 3 liście jarmużu,
- szklankę mleka,
- banana,
- jabłko.
Liście jarmużu oddziel od łodyżek i zblenduj. Następnie dodaj jabłko, banana i mleko. Ponownie zblenduj wszystkie składniki.
Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione owoce lub zastępując mleko napojem owsianym lub kefirem. Z jarmużem najlepiej komponują się banany, pomarańcze, ananas. W koktajlach świetnie sprawdzą się również gruszki, jabłka albo brzoskwinie.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Chipsy z jarmużu to świetna przekąska! Aby były smaczne, koniecznie pozbądź się łykowatych łodyg i dokładnie umyj liście. Pamiętaj też o tym, aby je wysuszyć. Zbyt mokre liście mogą sprawić, że po upieczeniu nie będą odpowiednio chrupkie - oliwa i przyprawy po prostu się do nich nie przykleją! Unikaj też układania liści jeden na drugim lub zbyt ciasno obok siebie.
Przygotuj:
- świeże liście jarmużu,
- 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól.
Najpierw oddziel liście jarmużu od łodyg. Umyj je i wysusz. Włóż je do miski, dodaj oliwę oraz sól (możesz również dać twoje ulubione przyprawy) i wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wcześniej przygotowane liście. Włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe chipsy powinny być chrupiące i mieć lekko brązowy kolor.
Sałatka z jarmużu
Przygotuj:
- 100 g jarmużu bez łodyg,
- 1 łyżkę oleju rzepakowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- pół mozarelli w kulce,
- pół czerwonej papryki,
- pół jabłka,
- 5 rzodkiewek,
- garść suszonej żurawiny,
- 6 listków świeżej bazylii.
·Na dressing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczkę płynnego miodu,
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- szczyptę soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Zupa krem z jarmużu i cukinii
Szukasz pomysłu na zupę w nowoczesnym wydaniu? Taką zupę z jarmużu i cukinii możesz posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni lub dodać do niej ulubione kiełki. Zamiast sera feta możesz wykorzystać ser pleśniowy lub serek kozi.
Przygotuj:
- 500 ml bulionu,
- 4 łodygi jarmużu,
- pół średniej cukinii,
- 100-200 ml mleka,
- kawałek sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- małą cebulę,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- świeży rozmaryn,
- oliwę.
Obierz czosnek i cebulę, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj listki rozmarynu i cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodaj czosnek a rozmaryn wyciągnij. Do garnka wrzuć pokrojoną w półplasterki cukinię, a gdy zmięknie dodaj posiekane listki jarmużu i zalej wszystko bulionem. Gotuj ok. 5 minut, a następnie zmiksuj wywar blenderem. Dolej mleko, dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i posyp pokruszonym serem feta.