Co zrobić z jarmużu? Przepis na sałatkę, chipsy, koktajl i pyszną zupę krem

Co zrobić z jarmużu? Przepis na sałatkę, chipsy, koktajl i pyszną zupę krem

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika, witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Jest też cennym źródłem magnezu, żelaza, cynku, soli mineralnych i sulforanu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Zobacz, jak przygotować z jarmużu koktajl, chipsy, sałatkę i zupę krem.

Koktajl z jarmużu, banana i jabłka

Koktajl z jarmużu idealnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli dodasz do niego płatki owsiane lub odżywkę białkową, będzie również idealnym posiłkiem na śniadanie lub wycieczkę.

Przygotuj:

  • 2 lub 3 liście jarmużu,
  • szklankę mleka,
  • banana,
  • jabłko.

Liście jarmużu oddziel od łodyżek i zblenduj. Następnie dodaj jabłko, banana i mleko. Ponownie zblenduj wszystkie składniki. 

Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione owoce lub zastępując mleko napojem owsianym lub kefirem. Z jarmużem najlepiej komponują się banany, pomarańcze, ananas. W koktajlach świetnie sprawdzą się również gruszki, jabłka albo brzoskwinie.

koktajl z jarmużu

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu to świetna przekąska! Aby były smaczne, koniecznie pozbądź się łykowatych łodyg i dokładnie umyj liście. Pamiętaj też o tym, aby je wysuszyć. Zbyt mokre liście mogą sprawić, że po upieczeniu nie będą odpowiednio chrupkie - oliwa i przyprawy po prostu się do nich nie przykleją! Unikaj też układania liści jeden na drugim lub zbyt ciasno obok siebie.

Przygotuj:

  • świeże liście jarmużu,
  • 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Najpierw oddziel liście jarmużu od łodyg. Umyj je i wysusz. Włóż je do miski, dodaj oliwę oraz sól (możesz również dać twoje ulubione przyprawy) i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wcześniej przygotowane liście. Włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe chipsy powinny być chrupiące i mieć lekko brązowy kolor.

chipsy z jarmużu

Sałatka z jarmużu

Przygotuj:

  • 100 g jarmużu bez łodyg,
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • pół mozarelli w kulce,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół jabłka,
  • 5 rzodkiewek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 6 listków świeżej bazylii.

·Na dressing:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczkę płynnego miodu,
  • 1 łyżeczkę musztardy Dijon,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczyptę soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Listki jarmużu porwij na małe kawałki, usuwając łodygi. Przełóż do miski. Wlej olej i sok z cytryny. Wymieszaj dłońmi, a następnie mieszając dalej ugniataj i masuj jarmuż 3 do 5 minut - dzięki temu liście zmiękną. Odstaw na 5 minut.

Przygotuj dressing. Wszystkie składniki przełóż do słoiczka, zakręć i wymieszaj.Paprykę, mozarellę i jabłko pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w półplasterki. Razem z żurawiną wrzuć składniki do miski z jarmużem. Dodaj porwane na kawałki listki bazylii. Polej dressingiem i podawaj.
sałatka z jarmużem

Zupa krem z jarmużu i cukinii

Szukasz pomysłu na zupę w nowoczesnym wydaniu? Taką zupę z jarmużu i cukinii możesz posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni lub dodać do niej ulubione kiełki. Zamiast sera feta możesz wykorzystać ser pleśniowy lub serek kozi.

Przygotuj:

  • 500 ml bulionu,
  • 4 łodygi jarmużu,
  • pół średniej cukinii,
  • 100-200 ml mleka,
  • kawałek sera feta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • małą cebulę,
  • sól, 
  • pieprz kolorowy,
  • świeży rozmaryn,
  • oliwę.

Obierz czosnek i cebulę, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj listki rozmarynu i cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodaj czosnek a rozmaryn wyciągnij. Do garnka wrzuć pokrojoną w półplasterki cukinię, a gdy zmięknie dodaj posiekane listki jarmużu i zalej wszystko bulionem. Gotuj ok. 5 minut, a następnie zmiksuj wywar blenderem. Dolej mleko, dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i posyp pokruszonym serem feta.

zupa z jarmużu

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży