Co wypłukuje żelazo? Zwróć uwagę na te 3 produkty w diecie
Wiele osób, które doświadczyły anemii, zastanawia się, co wypłukuje żelazo. Bardziej precyzyjnym pytaniem powinno być jednak – co hamuje wchłanianie żelaza. Niektóre składniki w naszej diecie mogą przyczynić się do powstania groźnych niedoborów. Nie chodzi tu jednak o zupełne wykluczenie z jadłospisu, a zwrócenie uwagi na połączenia konkretnych produktów, a nawet… porę ich spożywania. Dowiedz się, z czym nie łączyć produktów bogatych w żelazo oraz, jakie są najlepsze jego źródła.
Czego unikać przy anemii i niedoborze żelaza?
Zmagasz się z niedoborem żelaza? Tym produktom w diecie musisz się przyjrzeć:
1. Kawa
Powszechnie uważa się, że kofeina zawarta w kawie zakłóca wchłanianie żelaza. Tymczasem nie jest to główna substancja, która powoduje problemy. Odpowiedzialne za zmniejszenie przyswajania żelaza są zawarte w kawie polifenole i garbniki.
2. Herbata
Na czarnej liście znalazła się również czarna herbata. Polifenole, w tym przede wszystkim kwas chlorogenowy, zawarte w herbacie hamują prawidłowe wchłanianie żelaza. W herbacianym napoju znajdują się również garbniki wpływające na mniejszą absorpcję.
3. Mleko
Okazuje się, że mleko i produkty mleczne utrudniają przyswajanie żelaza. Problem może dotyczyć w szczególności dzieci, których dieta jest często bogata w mleczne produkty. Wszystko za sprawą wapnia, która utrudnia pobieranie żelaza przez organizm.
Czy trzeba rezygnować z kawy, herbaty czy mleka?
Wielbiciele kawy, fani herbaty i miłośnicy mlecznych napojów z pewnością nie chcą rezygnować z codziennych przyjemności. Nie, nie trzeba zupełnie o nich zapomnieć, uspokajają specjaliści dietetycy, jednak osoby w grupie ryzyka powinny uważać. Ci, u których stwierdzono niedobory żelaza, a także kobiety w ciąży, dzieci czy pacjenci z przewlekłymi chorobami, np. jelit, powinny ograniczyć picie kawy, herbaty i mleka.
Osoby zdrowe powinny odpowiednio łączyć te składniki i spożywać o określonych porach. Jakich zasad warto się trzymać?
Nie łącz kawy i herbaty z posiłkami – pij te napoje co najmniej godzinę przed lub po jedzeniu.
Nie łącz produktów mlecznych z produktami bogatymi w żelazo, w tym mięsem – np. kotletów z serem.
Przyjrzyj się swojej diecie i wprowadź produkty bogate w żelazo.
Uzupełnij dietę o witaminę C.
Z czym łączyć żelazo?
Jak już zostało wspomniane, pożądanym elementem diety pod kątem przyswajania żelaza jest witamina C. Dodatek witaminy C do potraw bogatych w żelazo to recepta na zminimalizowanie ryzyka anemii. Gdzie znajdziesz bogactwo witaminy C? Przede wszystkim w natce pietruszki, papryce, pomidorach, chrzanie, porzeczce, dzikiej róży, kiwi, cytrusach.
W czym jest żelazo?
W takim razie zapewne zastanawiasz się, co ma dużo żelaza? Warto pamiętać, że żelazo dzielimy na żelazo hemowe i niehemowe. I takie właśnie dwie formy powinny występować w naszej diecie. Hemowe znajdziemy w produktach odzwierzęcych – to ono najlepiej się przyswaja. Żelazo niehemowe natomiast znajduje się w produktach roślinnych. Niestety wchłania się gorzej, jednak nie warto zupełnie rezygnować z tej postaci.
Źródło żelaza to przede wszystkim:
wołowina,
drób,
owoce morza,
ryby (morszczuk, łosoś, dorsz, pstrąg, sardynka),
wątróbka,
buraki,
pietruszka,
szpinak,
sałata.
Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat żelaza lub nie wiesz, jak rozpoznać anemię, przeczytaj, jakie są objawy niedoboru żelaza.