Co warto wiedzieć o rodzajach pieców gastronomicznych?
Piece gastronomiczne to urządzenia wolno stojące występujące w kuchniach należących do lokali bądź zakładów gastronomicznych, służące do obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Wymieniamy kilka podstawowych rodzajów pieców gastronomicznych, o których warto dowiedzieć się więcej, zwłaszcza jeśli zakładamy własną działalność gastronomiczną lub pracujemy w tym biznesie. Dowiedz się więcej na ten temat w poniższym artykule.
Piece konwekcyjno – parowe
Są to urządzenia posiadające wiele funkcji pozwalających na rozmaite formy obróbki cieplej żywności. Medium grzewcze w tego rodzaju piecach stanowi para wodna oraz gorące powietrze, które opcjonalnie działają osobno lub jednocześnie. Możliwe jest również skorzystanie z programowania parametrów czasu i temperatury działania umożliwiające obróbkę cieplną:
- W temperaturze 50 – 300 stopni Celsjusza – odpowiadającej pieczeniu lub też grillowaniu
- Przy użyciu mieszaniny pary i powietrza o temperaturze do 300 stopni Celsjusza
- Gotowanie na parze w temperaturze 30 –130 stopni Celsjusza
- Odgrzewanie posiłków w potrzebnej do tego temperaturze 100 – 160 stopni Celsjusza.
Dodatkowe funkcje nowoczesnych wersji piecy konwekcyjno – parowych zawierają:
- Funkcję dorastania ciasta
- Cook –hold
- Wędzenie
- Opcję pasteryzacji
- Możliwość regulacji czasu pracy pieca
- Możliwość dowolnego programowania.
Piece biczowe
Ten rodzaj piecy gastronomicznych opiera swoje działanie na wykorzystaniu prostopadłych uderzeń ustawionymi kolumnowo strumieniami powietrza w ogrzewaną żywność, co wpływa na zniszczenie zimnej warstwy przyściennej oraz przenikanie ciepła do wewnątrz produktu na zasadzie różnic temperatury pomiędzy jego powierzchnią a wnętrzem. Ten rodzaj pieców jest przelotowy, co w praktyce oznacza, iż żywność wkłada się z jednej strony, a wyjmuje z drugiej. Zaletą tego rozwiązania jest niski stopień wydzielania ciepła na zewnątrz, a także nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne umożliwiające zapisanie w pamięci urządzenia ustawień dotyczących czasu i temperatury obróbki, a także możliwość automatycznego i bezobsługowego czyszczenia sprzętu, co znacznie wpływa na komfort pracy zatrudnionych osób.
Piece do pizzy
Wyróżniamy gazowe oraz elektryczne piece do pizzy, a także piece jedno i dwu półkowe. System tych pieców opiera się na emitowaniu fal podczerwieni prze tzn. promienniki, które w połączeniu z wykonaną z naturalnego kamienia typu np. granit- komorą roboczą i wypiekową płytą dolną, doprowadza do bardzo szybkiego nagrzewania do wysokich temperatur rzędu 500 stopni Celsjusza.
Szeroki wybór różnego rodzaju pieców gastronomicznych najwyższej jakości znajdą Państwo w ofercie firmy Gastro Gal.