Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o rodzajach i typach mąk? - Młynomag

Co warto wiedzieć o rodzajach i typach mąk? - Młynomag

Na rynku znajdziemy przeróżne rodzaje i typy mąk, które różnią się od siebie wieloma właściwościami. Smak i konsystencja wykonanych z nich dań zależy od właściwego wyboru. W tym artykule dowiemy się, jakie między innymi rodzaje i typy mąk możemy wyróżnić oraz poznamy ofertę firmy Młynomag, która od niepamiętnych czasów zajmuje się produkcją i dystrybucją wysokiej klasy mąki. Zapraszamy do lektury!

Mąka pszenna

Z pewnością jedną z najpopularniejszych mąk jest mąka pszenna, która najczęściej wybierana jest przez gospodynie domowe od wielu pokoleń. Produkt gwarantuje bowiem doskonałe wyrastanie ciast, elastyczność, a także odpowiednią konsystencję. A to wszystko zasługa glutenu, który wchodzi w jej skład.

Warto również wiedzieć, że mąkę dzieli się na kilka typów ze względu na zawartość substancji mineralnych. Im wyższy typ mąki, tym produkt zawiera więcej błonnika, którego ilość jest wprost proporcjonalna do zawartości popiołu.

Typy i zastosowanie mąki pszennej:

  • typ 450 - tortowa: sprawdzi się w przypadku wypieków półkruchych i biszkoptów

  • typ 500 - krupczatka: ciasta kruche, makarony, babki

  • typ 550 - luksusowa: idealna do ciast drożdżowych, pierników, murzynków, doskonale nadaje się do naleśników oraz na pizzę

  • typ 650 - pasuje do zrobienia ciast drożdżowych, pizzy, czy chleba

  • typ 750, 850 - doskonała do wypieku chleba i ciasta na pizzę

  • typ 1850 - graham: świetna do wypieku chlebów i ciastek pełnoziarnistych

Mąka żytnia i orkiszowa

Popularnym rodzajem mąki jest także mąka żytnia i orkiszowa. Pierwsza z nich wykorzystywana jest do wypieku chleba razowego, pytlowego, czy mieszanego. Sprawdzi się również do przyrządzenia zakwasu na tradycyjny żur. Niewątpliwą zaletą wypieków przy użyciu tej mąki jest ich trwałość - chleb może pozostać świeży nawet do 10 dni.

Mąka orkiszowa natomiast to bogactwo wielu wartości odżywczych. Produkt ten zalecany jest przede wszystkim diabetykom, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Doskonale nada się do wypieku domowego chleba.

Sprawdzony producent mąki

Zarówno mąkę pszenną, żytnią, jak i orkiszową znajdziemy w ofercie firmy Młynomag, która zajmuje się właśnie produkcją oraz dystrybucją wysokiej klasy mąki. Ci specjaliści za pomocą odpowiedniego sprzętu dokładnie sprawdzają każdą partię mąki, która opuszcza młyn. Firma ściśle przestrzega wszelkich zasad bezpieczeństwa zdrowotnego oraz pracuje zgodnie z normami obowiązującymi w branży przetwórstwa zbóż. Dlatego możemy mieć pewność, że produkowane przez Młynomag wyroby to najwyższa jakość.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz