Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o nowoczesnych piecach piekarniczych?

Co warto wiedzieć o nowoczesnych piecach piekarniczych?

Urządzeniami, które współcześnie odpowiadają za wydajność prac w piekarniach oraz cukierniach, są specjalistycznie zaprojektowane piece. To dzięki nim możliwe staje się również osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów jakościowych – jeżeli chodzi o poszczególne rodzaje wypieków. Wybór właściwego pieca wcale nie należy jednak do zadań prostych. Czym zatem kierować się podczas zakupów i co zrobić w przypadku ewentualnej awarii?

Jak wybrać piec piekarniczy?

Wybór odpowiedniego urządzenia uzależniony jest oczywiście od wielu czynników, aczkolwiek w pierwszej kolejności zawsze uwzględnia się skalę produkcji. Zarówno specjaliści z branży, jak i sami użytkownicy są absolutnie zgodni co do tego, że w przypadku małych firm czy rodzinnych piekarni najlepiej sprawdzą się piece wsadowe cyklotermiczne, wsadowe rurowe lub obrotowe wózkowe. Gwarantują one nie tylko optymalną wydajność wypiekania i intuicyjną obsługę, ale także charakteryzują się niskim współczynnikiem awaryjności.

Jeżeli natomiast chodzi o dużych producentów, to w ich przypadku z pewnością warto postawić na nowocześniejsze piece termoolejowe, cyklotermiczne oraz obrotowe. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie, należy dodatkowo uwzględnić kwestie dotyczące sposobu zasilania pieca piekarniczego. Jeśli priorytetem jest oszczędność, to wszyscy zainteresowani mają do swojej dyspozycji 2 podstawowe opcje. Mowa tutaj o:

  • piecach opalanych gazem,
  • piecach opalanych pelletem.

Znaczenie ma również dostępna przestrzeń. Najmniej miejsca zajmują piece obrotowe, a największe gabaryty mają natomiast piece termoolejowe, które wymagają wykorzystania osobnego pomieszczenia, gdzie zostaje zamontowany kocioł. Co jeszcze warto wiedzieć?


Co w przypadku pojawienia się awarii?

Choć ze względu na coraz wyższy stopień zaawansowania technologicznego samych urządzeń awarie należą raczej do rzadkości, to nie oznacza oczywiście, że nie zdarzają się wcale. Jak zatem sobie z nimi poradzić? Biorąc pod uwagę, że markowy piec piekarniczy – w zależności od typu – kosztuje od około 15 000 do nawet 65 000 zł, z pewnością nie warto podejmować się samodzielnej próby rozwiązania problemu, ponieważ może przynieść to efekty zupełnie odwrotne do oczekiwanych. Najlepszą możliwą do podjęcia decyzją jest skorzystanie z usług fachowców, którzy specjalizują się w serwisowaniu i naprawie urządzeń przemysłowych.

Mowa tutaj m.in. o pracownikach firmy PHU Krystian Tech, którzy dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu oraz umiejętności podejścia do każdego zlecenia w sposób indywidualny każdorazowo gwarantują klientom obsługę na najwyższym poziomie. Jedynie wykwalifikowani specjaliści mogą zapewnić szybki czas realizacji usługi, co jest oczywiście bardzo istotne ze względów praktycznych oraz ekonomicznych. Nie należy zapominać o tym, że nagła awaria pieca ma prawo sparaliżować cały proces produkcyjny.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz